Conducta de gaze Iaşi-Ungheni este considerata un important pas inainte pentru ca Moldova sa nu mai depinda atit de mult de gazele rusesti si implicit de preturile pe care Moscova le stabileste pentru gazele livrate, preturi care nu sunt intotdeaua in corelatie directa cu piaţa ci au si o importanta dimensiune politica, dupa cum s.a vazut in cazul Ucrainei. La 10 zile de la data la care conducta ar fi trebuit sa fie data in functiune si sa treaca gaz prin ea, situatia nu este cea asteptata. Vicepremierul Andrian Candu, ministrul economiei care promisese că până la 1 noiembrie gazul românesc va începe să curgă spre Republica Moldova a declarat pentru Europa Liberă că abia săptămâna trecută a semnat toate actele necesare. Candu a sugerat că a fost atinsă înţelegerea şi cu furnizorul rus Gazprom, fără a da însă mai multe detalii.
De gestionarea Gazoductul Iaşi-Ungheni urmează să se ocupe Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” fondată special pentru această activitate. Numai că această întreprindere deocamdată nu a solicitat la ANRE licenţă pentru transportul gazului românesc, deşi practic a primit undă verde, după ce ministrul economiei Andrian Candu a semnat săptămâna trecută toate actele necesare şi conducta a fost predată întreprinderii în gestionare. Asta ne-a declarat vineri după şedinţa de guvern ministrul Candu:
„Sunt semnate toate actele ce ţin de primirea lucrărilor, primirea şi predarea lucrărilor. Tot ce a ţinut de Ministerul Economiei şi de mine personal s-a făcut, documentele sunt semnate. Sunt câteva autorităţi care fac auditul final şi deja darea în exploatare ca atare.”
Conducerea ANRE a declarat în repetate rânduri că imediat cum va fi solicitată, licenţa va fi eliberată în regim de urgenţă. Până atunci însă nu poate fi semnat nici contractul de furnizare cu compania românească şi nici tariful pentru transportarea gazelor nu poate fi stabilit. Prin urmare, spun mai mulți experţi, începerea livrării efective a gazelor prin conductă mai curând că va fi amânată cu câteva săptămâni.
Deocamdată nu este limpede dacă autorităţile moldovene au găsit soluții de compromis, după ce premierul Leancă declarase recent că Executivul şi-ar fi dat seama mult prea târziu că singurul distribuitor care trebuie să cumpere şi să preia pentru distribuire gazul românesc este compania MoldovaGaz, în care concernul rus Gazprom are influenţă importantă, ca să nu zicem decisivă.
Aflat luna trecută la Moscova unde trebuia să trateze şi acest subiect, vicepremierul Andrian Candu a ocolit elegant acest subiect dificil. Solicitat de Europa Liberă, Candu ne-a declarat vineri că s-ar fi ajuns la o înţelegere urmând a se prezenta amănunte pe parcursul acestei săptămâni:
„O să avem noutăţi, mari noutăţi de la Moscova, poate chiar şi evenimente, deja o să vă anunţăm.”
Mai mulţi experţi cu care am stat de vorbă s-au ferit să facă pronosticuri pe marginea presupuselor compromisuri acceptate de Gazprom înainte de se cunoaște rezultatele scrutinului parlamentar de la finele acestei luni.
Expertul în energetică Ion Preaşcă opinează că în ajun de alegeri autorităţile moldovene s-au lansat în promisiuni hazardate privind funcţionalitatea conductei, în acelaşi timp mişcându-se prea încet în executarea procedurilor formale sau tehnice:
„Autorităţile trebuiau să prevadă că o să fie dificultăţi tehnice, organizatorice, trebuiau să pregătească cadrul legal, în care să fie prevăzută modalitatea de transmitere a acestui gazoduct. Gazprom, oficial nu are nici o treabă aici. Însă ştim că consumatorii din Ungheni, care vor putea beneficia de gaz românesc, sunt deserviţi de UngheniGaz care face parte din MoldovaGaz, controlat de Gazprom. Prin urmare, UngheniGaz va trebui să renunţe la gazul de la Gazprom. În mod normal asta trebuie coordonat în cadrul Consiliului MoldovaGaz format din reprezentanţi autohtoni şi cei de la Gazprom. Există o implicare, însă eu nu cred că ei au pus un fel de veto, dar când apar asemenea probleme se discută, se coordonează şi asta durează.”
Iată ce spune fostul director ANRE, Victor Parlicov:
„De ce am transpus directivele europene, pachetul II energetic, ca acum să ne plângem că nu ne dă voie sau nu e de acord Gazprom sau Moldovagaz? Ce are Gazprom cu „Vestmoldtransgaz”? Ce are Gaprom cu licenţa care trebuia să fie solicitată şi eliberată de ANRE? La noi, foarte des, în mod conştient s-au promovat anumite mituri despre situaţia din sectorul energetic. Unul dintre care este că responsabil de problemele din sector este o parte terţă şi nu guvernul moldovean şi mă refer la toate guvernele de până acum.”
Victor Parlicov este de părere că locuitorii din Ungheni şi din localităţile apropiate vor trebui să mai aştepte ceva timp până gazul din România va ajunge în casele lor întrucât ar urma să semneze noi contracte prin care să refuze gazul rusesc, în schimbul celui importat din România, formalităţi ce ar putea dura şi câteva luni.