Linkuri accesibilitate

Proteste anti-Ponta în România: „Drept de vot pentru diaspora!”, „Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!


Duminică, 16 noiembrie, Live Blog cu Sabina Fati pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România

„Drept de vot pentru diaspora!”, „Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!”, sunt câteva dintre lozincile care se strigă la București și la Cluj.

Dar proteste au loc în multe alte orașe, la Timișoara, Zalău, Oradea, Brașov, Iași, Craiova. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că guvernul a refuzat să mărească numărul secțiilor de vot din diaspora, deși Biroul Electoral Central a precizat că aceasta era singura soluție pentru a le oferii drept de vot celor care locuiesc în afara granițelor.

Peste 3 milioane de români locuiesc dincolo de granițele țării, dar cei mai mulți care ar fi vrut să voteze și nu au putut să facă asta trăiesc în statele din vestul Europei.

Victor Ponta este personajul negativ al acestor proteste, care nu sunt neapărat pro Klaus Iohannis, ci împotriva gesturilor excesive pe care premierul român le-a făcut în ultimele două săptămâni, după primul tur de scrutin, implicând instituțiile statului în lupta electorală.


În această seară la Cluj, în vechea capitală a Transilvaniei, a fost citit un nou document intitulat „Declarația de la Cluj”.

„Noi, cetățeni ai municipiului Cluj, reuniniți în 14 noiembrie, cerem viitorului președinte să-și asume urmatoarele puncte:

1) Drepturi cetatenesti. Respectarea dreptului la libera exprimare, la protest si la vot, inclusiv la votul prin corespondență pentru Diaspora

2) Reformarea clasei politice, reducerea numarului de parlamentari. Inlesnirea inființării de noi partide politice. Limitarea numirilor politice in institutii

3) Justiție. Excluderea oricarei imixtiuni a politicului in justitie, respingerea imediata a proiectului Legii amnistiei si gratierii. Limitarea imunitatii demnitarilor la declaratiile politice

4) Alocarea a 6% din PIB pentru sanatate.

5) Alocarea a 6% din PIB pentru educație si 1% din PIB pentru cercetare

6) Recunoașterea problemelor de mediu ca fiind de importanță natională. Interzicerea completa a cianurarii in minerit si a fracturarii hidraulice si a organismelor modificate genetic. Oprirea defrișărilor

7) Interzicerea prin lege a oricarei declarații discriminatorii.

Dintre televiziunile cu răspândire națională deocamdată, doar Realitatea TV transmite aceste proteste care au fost programate și organizate pe Facebook.

Este o mobilizare fără precedent în ultimii 20 de ani, cu doar două zile înainte de alegeri.

Chiar și președintele Traian Băsescu a acuzat guvernul că îngrădește dreptul de vot al românilor, iar fostul lider al liberalilor, Crin Antonescu, tăcut în această campanie electorală în care nu și-a susținut candidatul, a vorbit în această seară pentru prima dată în defavoarea lui Victor Ponta.

XS
SM
MD
LG