Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Ratificarea Acordului de Asociere UE - R. Moldova și semnarea contractului de import al gazelor rusești în Republica Moldova la un preț mai mic.

Jurnalistul Dorin Scobioală, corespondentul de la Chișinău al mai multor posturi de televiziune din străinătate, îşi opreşte atenţia la anunţul despre prelungirea contractului cu Gazprom şi reducerea cu circa 40 de dolari a preţului la mia de metri cubi de gaze. În opinia sa, această decizie nu ar fi lipsită de conotaţie politică, or în campanie electorală mai multe partide încearcă să stabilească o relaţie „privilegiată” cu Rusia:

„Nu ni se spune că reducerea preţului la gazul furnizat de Federaţia Rusă ar implica nişte concesiuni din partea Moldovei sau că ne-ar pune în situaţia să facem anumite compromisuri. Cred că am fi în drept să cerem guvernanţilor noştri să fim informaţi despre condiţiile la care sunt negociate astfel de contracte, pentru că peste o lună vom avea un alt guvern, iar cu acest preţ vom avea de trăit încă un an şi ceva.”

De asemenea, Dorin Scobioală consideră că din cauza creşterii dolarului consumatorii finali pot să nu resimtă această reducere, dar cel puţin, crede jurnalistul, va fi evitată o scumpire.

Pe de altă parte, ziaristul Arcadie Gherasim, de la radio Vocea Basarabiei, regretă că autorităţile de la Chişinău nu au fost îndeajuns de insistente pentru a legifera relaţia comercială pe segmentul asigurării statului cu gaze naturale ruseşti, reuşind doar prelungirea pentru încă un an a vechiului contract:

„Ceea ce s-a întâmplat nu este atât meritul Chişinăului, cât meritul petrolului, care a ajuns joi seara la 78 de dolari barelul. Gazprom-ul îşi stabileşte preţurile în dependenţă de cotaţiile petrolului. Şi atunci ar fi fost de neînţeles pentru experţii de la noi: dacă petrolul a scăzut de la 115-120 de dolari când a fost ultima prelungire a contractului Rep. Moldova cu Gazprom-ul, până la 80 de dolari, când a fost prelungit acest contract, şi ar fi rămas acelaşi preţ la gaze. Noi trebuie să mulţumim petrolului, Statelor Unite şi Arabiei Saudite, dar nu Gazprom-ului şi Moldova-Gaz în cazul dat.”

Jurnalistul de la radio Vocea Basarabiei pune accent şi pe ratificarea din această săptămână a Acordului de Asociere a Republicii Moldova de către Parlamentul European. O astfel de decizie la nivel politic european ar putea garanta că Acordul nu va întâmpina impedimente în procesul de ratificare de către toate statele-membre ale Uniunii Europene.

„Cooperarea în cadrul Acordului de Asociere vine pe mai multe aspecte. El include nu numai domeniul economic, el include şi angajamente de cooperare a politicii externe şi angajamente de cooperare în vederea asigurării securităţii şi coordonării anumitor politici etc. Să ne amintim că reprezentantul Republicii Moldova pentru prima dată a fost invitat în această toamnă la un consiliu euro-atlantic al Alianţei Nord-Atlantice. Să ne amintim că Armata Naţională a primit nişte blindate, în aceste zile, de la guvernul american, iar Statele Unite este ţară-membră a Alianţei Nord-Atlantice. Şi nişte acţiuni se mai coordonează, deci e vorba şi de politici de securitate. Iată nişte acţiuni foarte practice.”

Până în prezent, şase ţări europene au ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania şi Malta.

Previous Next

XS
SM
MD
LG