Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „urmează o perioadă foarte grea, în care trebuie foarte multă hotărâre în aplicarea reformelor”


Opinii de expert cu eurodeputata română și fost candidată în alegerile prezidențiale la București.

PL a cerut PLDM și PD să declare public dacă vor face coaliție cu PCRM, după alegeri. Iar raspunsul celor doua partide nu s-a lasat mult asteptat. Vlad Filat, liderul liberal-democraților a menționat că partidul sau nu va crea coaliție cu PCRM pentru că trebuie implementat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Şi în acest caz,este nevoie de sinceritate. Iar PCRM nu o are. Vladimir Voronin în ultima perioadă, şi-a schimbat des poziţia. Si democrații spun într-un comunicat de presă că, după alegerile parlamentare formaţiunea nu va face coaliţie cu PCRM şi nici cu cele pro-ruse. Europarlamentara Monica Macovei explica de ce comuniştii nu trebuie acceptaţi la guvernare.

Monica Macovei: „Aud tot mai des în Republica Moldova, și cred că e greșit, că ar fi posibilă soluția unei mari coaliții cu partidele mari, adică și cu PCRM. Și acum vreau să vă spun de ce cred că e greșită această soluție: nu cred în aceste mari coaliții cu toate partidele, ele nu rezistă, în primul rând că partidele au interese diferite.

Și PCRM a fost la putere atâția ani în Moldova și pe gură se spune una, și în realitate am văzut că au rămas în dictatură lângă Federația Rusă și nu s-a făcut nimic concret pe drumul integrării europene, iar când oamenii au ieșit în stradă în 2009, au fost omorâți și torturați, vă aduceți aminte, că era pe toate televiziunile din lume.

Un alt argument: urmează o perioadă de implementare a reformelor. Ele sunt pe hârtie, sunt legi adoptate, planuri de acțiuni, dar urmează etapa cea mai grea, unde trebuie hotărâre politică să pui în aplicare aceste reforme foarte grele. Deci, trebuie hotărâre. Iar PCRM nu are nicio garanție că este partidul care să implementeze cu hotărâre aceste reforme, repet, grele pentru trecerea definitivă la democrație și spre Uniunea Europeană.

Ca atare, hai să o mai lăsăm cu coalițiile acestea cu mari partide, să mergem cu coaliția care a dovedit până acum, chiar dacă a mai șchiopătat din când în când și lumea nu e total mulțumită sau jumătate, sau parte sunt nemulțumiți, și anume cu coaliția pro-integrare europeană, care poate fi strunită atunci când greșește și de instituțiile europene, și de guvernele altor state membre, și de propriii alegători din Republica Moldova.

Deci, nu o mare coaliție cu PCRM pentru că, repet, urmează o perioadă foarte grea, în care trebuie foarte multă hotărâre în aplicarea reformelor și PCRM nu a arătat aceasta niciodată. Eu merg pe principiul: cine a dovedit – să ia puterea și să facă. Cine nu a dovedit, ci doar promite, să fim mai reticenți și să avem mai puțină încredere și să nu-i dăm așa votul numai pe promisiuni.”

XS
SM
MD
LG