Linkuri accesibilitate

Pe treptele spre sala de ședințe a Parlamentului.
Pe treptele spre sala de ședințe a Parlamentului.

Alegeri 2014. Cine intră în Parlament?

Blog interactiv la Europa Liberă despre desfăşurarea alegerilor parlamentare şi primele rezultate parțiale.

Aici se încheie blogul interactiv ţinut de Europa Liberă pentru alegerile generale din 30 noiembrie.

Vom continua să publicam analize şi comentarii pe marginea alegerilor, vom urmări negocierile în vederea formării noului guvern. Totul la europalibera.org şi pe Facebook „Aici e Radio Europa Libera Fani & Fun”.

După centralizarea a 96,77% din procesele verbale primite de CEC de la secțiile de votare (ora 18.45), rezultate preliminare sunt:

PSRM - 20.91%

PLDM – 19,75%

PCRM - 17.86%

PD - 15.95%

PL - 9.45%

Partidele pro-europene ar putea forma guvernul cu o majoritate de 55 de mandate (estimare neoficială, pe alegeri.md, în baza rezultatelor preliminare de la ora 15.00). Distribuirea preliminară a mandatelor se efectuează în baza articolului 87 din Codul electoral. Pentru calcularea corectă a mandatelor este necesar să se opereze cu cifre absolute a voturilor obţinute de concurenţii electorali ce au depăşit pragul electoral. Operarea cu procente poate da o eroare de ±1 mandat pentru fiecare concurent.

Oficiali de la Bucureşti, despre rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu, preşedintele României, a salutat victoria partidelor proeuropene şi speră că vor fi accelerate procesele de modernizare şi de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Liderul de la Cotroceni a reafirmat că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, preşedintele ales al României, a felicitat PLDM, PL și PD pentru victoria în alegeri, adăugând că „acestor partide le revine răspunderea de a continua, într-un ritm încă mai dinamic, drumul Republicii Moldova către Europa unită”. Într-un mesaj postat pe Facebook, Iohannis a spus că așteaptă cu bucurie momentul unei noi vizite în Republica Moldova.

Monica Macovei
Monica Macovei

Europarlamentara Monica Macovei a afirmat că românii de pe ambele maluri ale Prutului au învins din nou comunismul în noiembrie 2014. „Oameni liberi și curajoși au menținut Republica Moldova pe drumul drept al democrației și au dat peste cap planurile Federației Ruse”, a scris Macovei pe Facebook.

După centralizarea a 91,51% din procesele verbale primite de la secțiile de votare (ora 15.00), CEC a anunţat următoarele rezultate preliminare:

PSRM - 21.37% (25 de mandate),

PLDM - 19.41 % (23 de mandate),

PCRM - 17.88 % (21 de mandate),

PD - 15.80% (19 mandate),

PL - 9.45% (13 mandate).

Ceilalţi concurenţi electorali rămân sub pragul electoral de 6%.

Partidele pro-europene ar putea forma guvernul cu o majoritate de 55 de mandate (estimare neoficială, pe alegeri.md). Distribuirea preliminară a mandatelor se efectuează în baza articolului 87 din Codul electoral. Pentru calcularea corectă a mandatelor este necesar să se opereze cu cifre absolute a voturilor obţinute de concurenţii electorali ce au depăşit pragul electoral. Operarea cu procente poate da o eroare de ±1 mandat pentru fiecare concurent.

Rata de participare înregistrată la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00) a fost de 55.86%, ceea ce este suficient pentru a considera alegerile parlamentare valabile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG