Liderul PSRM, Igor Dodon, le-a mulțumit alegătorilor într-o intervenție televizată și a spus că nu-i va dezamăgi. El a vorbit după apariția primelor rezultate preliminare publicate de CEC. După centralizarea a 19% din procesele verbale, CEC a spus că PSRM conduce cu 22,7%, urmat de PCRM cu 21,8%, de PD cu 16,8%, de PLDM cu 16,7% și de PCR (comuniștii reformatori) cu 6,7%. Sunt rezultate parțiale, după centralizarea a 19% din procesele verbale. Nu este limpede din ce localități provin. În campania electorală, Igor Dodon a promovat cel mai intens ideea apropierii de Rusia în detrimentul strângerii relației cu UE.
Președintele CEC, Iurie Ciocan, a anunțat că prezența la vot a fost de 55,6 % la ora 21:00. Prezența este mai mică decât la parlamentarele din noiembrie 2010. Cea mai mare prezență la urne a fost la Chișinău - 62,47 %.
Alegeri 2014. Cum se intră în Parlament
S-au închis secțiile de vot pe teritoriul Republicii Moldova. Alegerile de pe 30 noiembrie 2014 au adus mai multe premiere:
S-a folosit pentru prima dată sistemul electronic de evidență a alegătorilor. Sistemul a căzut, Comisia Electorală Centrală nu a explicat deocamdată clar cauzele. Această fotografie de la secția 11 de la Orhei redă o situație tipicâ întâlnită azi în numeroase secții de vot. Operatorii Moldtelecom notează cu pixul datele personale ale alegătorilor, în loc să-i aprobe direct în sistemul electronic. Aceasta a creat cozi și discomfort.
Pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani, nu se fac exit poll-uri în urma unui scrutin parlamentar. Primele rezultate o să apară mai târziu. Nu au apărut la 21:00. Organizația neguvernamentală Promo-Lex, care dispune de principala echipă de observatori naționali, va face o numărătoare rapidă în 700 de secții de vot din aproape 2000 și va anunța rezultatele luni, la ora 10:00. Sociologii Doru Petruți și Arcadie Barbăroșie au spus Europei Libere că nu s-au făcut exit poll-uri pentru că nimeni nu le-a comandat. Donatorii străini n-au dat bani ca altă dată, patronii din presa moldoveană n-au fost interesați. O comparație între rezultatele exit poll-urilor și rezultatele de la CEC nu se va putea face.
Pentru prima dată în istoria parlamentarelor moldovene, un concurent electoral – Partidul „Patria” al omului de afaceri din Rusia, originar din Republica Moldova, Renato Usatîi – a fost exclus de la alegeri, cu doar o zi înainte de scrutin. Usatîi respinge acuzațiile poliției moldovene că și-ar fi finanțat campania cu bani aduși din străinătate. S-a întors la Moscova, unde a fost aclamat de mulțimea de alegători adunată la secția de vot din capital rusă. În buletinele de vot, funcționarii electorali au aplicat în dreptul partidului „Patria” ştampila „Retras”. Statele Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea și au îndemnat autoritățile să asigure corectitudinea procesului electoral. Usatîi și-a îndemnat susținătorii să procedeze ca el și să aplice ștampila „Votat” peste „Retras”, chiar dacă invalidează buletinul. Televiziunile ruse au relatat pe larg despre cozile la ambasada moldoveană de la Moscova și presupusele carențe ale democrației moldovene.
În noiembrie 2010, la alegerile organizate de Alianța pentru Integrarea Europeană, opoziția comunistă a obținut cele mai multe voturi. Atunci, în primele zile după alegeri, re-editarea AIE nu era o certitudine, ci dimpotrivă. Observatorii OSCE, Statele Unite, Uniunea Europeană lăudau Republica Moldova pentru succesul democrației. Și atunci, votul era considerat o alegere între direcția europeană și cea estică. Astăzi, situația a împrumutat ceva din dramatismul crizei ucrainene. Dar tot între cele două direcții s-ar fi făcut alegerea. Mâine dimineață, când misiunea observatorilor OSCE va da publicității raportul preliminar despre calitatea alegerilor vom afla în ce direcție a luat-o democrația.