Linkuri accesibilitate

O decizie prezidențială majoră în Statele Unite în vederea legalizării imigrației clandestine


Ziaristul de televiziune Fareed Zakaria o dezbatere în cadrul Clinton Global Initiative 2012 la New York
Ziaristul de televiziune Fareed Zakaria o dezbatere în cadrul Clinton Global Initiative 2012 la New York

Opinii ale unui cunoscut analist politic de la Washington, Fareed Zakaria.

Cum este privita in America, decizia presedintelui Obama de a oferi statut legal temporar imigranților fără acte în regulă, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Unul dintre cei mai reputati analisti politici, Fareed Zakaria raspunde argumentului criticilor administratiei Obama ca imigranti legali in Statele Unite ar privi cu minie catre situatia creata de ordinul executiv al presedintelui, care ofera statut legal temporar, celor care traiesc in America fara acte in regula.

Fareed Zakaria arata ca dintr-un recent sondaj rezulta ca 89% dintre alegatorii hispanici aproba masura presedintelui. Zakaria, el insusi un imigrant legal in Statele Unite spune ca se situeaza la mijlocul spectrului politic, in politica de imigratie pronuntindu-se pentru securizarea frontierelor, reducerea numarului celor care imigreaza in vederea reunificarii cu familia, cresterea substantiala a numarului vizelor pentru cei cu calificari speciale si un program de mici dimensiuni pentru lucratori straini. „Dar – explica Fareed Zakaria – nu privesc cu ostilitate catre imigrantii ilegali”.

Analistul spune ca traseul sau catre obtinerea cetateniei americane a durat 17 ani. Zakaria explica ca, in ciuda intervalului indelungat, el a ajuns sa razbeasca pentru ca a beneficiat de limba engleza si intelegerea sistemului, ceea ce nu e cazul cu cei care trec frontiera ilegal in cautarea unei vieti mai bune. „Ceea ce stiu” – spune autorul – „este ca ei vor sa vina in America. Uneori incearca sa treaca granita de citeva ori, inainte de a reusi, in conditii periculoase. Odata ajunsi, muncesc multe ore in fiecare zi, culegind fructe pe calduri greu de suportat, construiesc case, curata camere de hotel sau au grija de copii. De obicei patronii profita de ei pentru ca stiu ca nu pot apela la lege. Incearca sa nu aiba de-a face cu politia pentru ca asta ar insemna deportare. String bani si-i trimit familiilor, acasa. Ma uit la ei si-mi spun ca nu trebuie sa incalce legea. Dar societatea care le-a permis sa stea aici ani de zile, care le-a oferit locuri de munca si i-a folosit este si ea intr-un fel complice la statutul lor”.

Fareed Zakaria crede ca marea problema a statelor industrializate este ca au nevoie de o infuzie de entuziasm si determinare. „Statele Unite beneficiaza enorm de pe urma milioanelor de imigranti tineri care sint disperati sa intre in tara si hotariti sa-si apropie visul american. Sint dispusi sa-si asume riscuri enorme si sa munceasca din greu in speranta ca pot trai in noua tara. Acesti oameni merita sa fie americani. Si intr-o zi, vor fi” – arata Fareed Zakaria.

XS
SM
MD
LG