Linkuri accesibilitate

Lidia Dascălu: „Sunt foarte supărată pe asociaţiile moldovenilor din Italia, fiindcă au fost foarte pasive...”


Despre votul diasporei moldovene din Italia în dialog cu Lidia Dascălu.

Despre felul cum se desfășoară votul în nordul Italiei, la Milano, o discuție cu reprezentantă a diasporei moldovene.

Europa Liberă: Cât de important este acest vot pe care îl dau inclusiv cei din diasporă?

Lidia Dascălu: „Eu cred că 100% este important. Problema este că lumea astăzi e foarte pasivă. Eu așa de tare m-am enervat săptămâna aceasta, am vorbit cu o grămadă de doamne pe care nu le interesează alegerile, spun: „Dacă îi alegem pe aceştia ori pe alţii, oricum sunt hoţi”. Nu a ieşit lumea la vot. Foarte puţini au ieşi. Sunt la Milano şi dimineaţă, la ora 8 au votat vreo zece persoane, la ora 10 votaseră 40 de persoane, acum sunt 150-200, nu mai mult.”

Europa Liberă: Doamnă Dascălu, dumneavoastră aţi lucrat şi în Federaţia Rusă. Aţi văzut că acolo cozile sunt interminabile.

Lidia Dascălu: „Înainte nu erau cozi interminabile în Rusia. Nu înţeleg de ce anul acesta sunt aşa de mulţi. În Rusia s-a lucrat foarte bine, a fost dusă propagandă între cetăţenii moldoveni care lucrează acolo. În celelalte țări nu s-a lucrat de ajuns. Sunt foarte supărată pe asociaţiile moldovenilor din Italia, fiindcă au fost foarte pasive de data aceasta.

Nu s-a organizat transport pentru doamnele care trăiesc în sate. Văd o pasivitate totală. Pe cine am întrebat, fiecare îmi spune: „Ei, pe cine să votez?”. Le spun să votăm pentru integrare europeană, principalul acum să ne integrăm şi apoi îi vom lua pe toţi la întrebări, dar „să votaţi partidele pro-europene, pe care vreţi”. Nu ştiu ce va fi. Nu cred că se va câştiga mult. În orice caz, la Milano foarte puţină lume a venit, foarte puțină.”

Europa Liberă: Votul se dă pentru viitorul Moldovei. Adică lumea nu ar fi interesată de ziua de mâine, de ce le lasă urmaşilor?

Lidia Dascălu: „Spun că lucrează şi nimeni nu le-a dat nimic, nu le dă nimic Moldova. Eu le zic că acum toată lumea poate veni fără vize în Europa. „Ce folos? Eu am plătit patru mii de euro”. - „Eu am plătit cinci mii când am venit”. Aşa separatist popor ca al nostru nu ştiu, sunt foarte amărâtă, cu mulţi m-am certat săptămâna aceasta. Am vorbit cu o grămadă de lume la telefon, le-am convins din 21 pe 11 care erau de neconvins, le-am promis că le plătesc biletul la tren şi dejunul, le-am dat numai câte o cafea şi gata, dar au venit. Nu le-am impus să voteze, le-am spus să voteze pro-europenii. Nu ştiu pentru cine au votat, căci nu am intrat cu ele în cabina de vot.

Mi se pare: comisiile electorale sunt mult mai puternice ca data trecută, sunt câte şapte-opt persoane în comisie, data trecută noi am fost numai cinci. Data trecută, la Brescia am avut numai trei ştampile, azi sunt opt. Aceasta este foarte bine, dar nu văd lume interesată şi nu înţeleg ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Votul este unul geopolitic: încotro Moldova, cu Estul, cu Vestul?

Lidia Dascălu: „Cei care votează aici toţi votează pentru Europa. Nu ştiu ce va fi până la urmă, stau pe loc şi aştept până mâine dimineaţă ce vor spune. Am sunat la Moscova şi mi-au spus că este imposibil de ajuns la urna de vot. O prietenă mi-a spus că mai stă o oră sau două şi se întoarce înapoi, că altfel nu reuşeşte, fiindcă e foarte multă lume. Eu cred că au lucrat foarte bine partidele de stânga şi au organizat lumea anume în Rusia.”

XS
SM
MD
LG