Linkuri accesibilitate

Tatiana Chiriță: „e ziua unui vot decisiv, în care ar trebui să se producă alegerea între Vest şi Est”


Astăzi la Roma
Astăzi la Roma

Absenteim marcat la vot în Italia, potrivit unei membre a diasporei moldovene.

Daca la Est cozile sunt interminabile, în Occident nu s-au format rânduri asa ca la alegerile precedente. Iata cum explica acest absenteism Tatiana Chirita, aflata de mai multi ani in Italia.

Tatiana Chiriță: „Aş zice că e ziua unui vot decisiv, în care ar trebui să se producă alegerea între Vest şi Est. E o opţiune. Noi nu alegem partide, alegem o direcţie, în sensul că ceea ce ne arată busola, busola geopolitică. E un vot geopolitic. Vedem mâine dimineaţă dacă ne trezim în alt stat sau rămânem cu opţiunea pro-europeană.”

Europa Liberă: Observatorii remarcă: de data aceasta gastarbaiterii moldoveni aflaţi în Occident ar manifesta mai puţin interes şi se atestă un interes sporit în cadrul diasporei din Federaţia Rusă. Adică nu mai poţi compara cum au ieşit moldovenii din ţările UE la vot în 2009, în 2010 cu prezenţa lor la urna de vot astăzi.

La vot la Roma dimineață
La vot la Roma dimineață

Tatiana Chiriță: „S-ar părea să aibă dreptate. De dimineaţă a fost un aflux mai mare. Acum e o prezenţă destul de anemică. Lumea e dezgustată de prestaţia politicienilor noştri, nu vrea să vină la vot. Absenteismul se face simţit. Sperăm că vor veni acum, după prânz. M-a descurajat şi pe mine faptul că nu văd lume, nu văd așa cum m-am aşteptat.”

Europa Liberă: Nu sunt motivaţi cei aflaţi la muncă în străinătate în Occident să vină să-şi dea votul?

Tatiana Chiriță: „Vin puţini. Una, pentru că nici nu au fost informaţi. Majoritatea nu au Internet şi am impresia că nu prea ştiu pe ce lume se află, au auzit de acasă ce se întâmplă. Dar nu prea văd interes şi aceasta mă descurajează.”

Europa Liberă: Nu le mai pasă celor din Vest de viitorul Moldovei, de ceea ce se întâmplă acasă? Dacă atât de nehotărâţi sunt, să ajungă sau nu la vot.

Tatiana Chiriță: „Este o categorie foarte activă, foarte motivată, conştientă de tot ce se întâmplă. Dar, din păcate, nu vedem activismul acesta. Eu îmi făceam probleme că sunt puţine secţii de vot, cabine de vot, numai două la Roma. Asta e. Chiar astăzi am avut o discuţie în contradictoriu cu basarabeni care tânjesc după nu ştiu ce uniuni la care am fost parte fără voia noastră cândva. Şi ideea e aceea că trebuie să fim nici cu ruşii, nici cu românii, să fim aparte, îşi fac nişte iluzii. Nu ştiu din ce considerente bântuie opinia aceasta, e o enigmă. Să ştii că ai fost umilit, că ai fost deportat, să ştii că s-a atentat la identitatea naţională şi să optezi în continuare pentru cei care te oprimă e cel puţin straniu… Sau, probabil, ei sunt victimele acestei deznaţionalizări şi nu-şi mai dau seama de fapt, e vorba de ura de sine.”

Europa Liberă: Peste ceva timp vă va reproşa cineva, voi de acolo veţi avea regrete, cei care nu au participat la vot…

Tatiana Chiriță: „Da, cred că îşi vor da seama. Dar, de obicei, oamenii îşi dau seama după ce greşesc şi va fi târziu să regretăm. Am făcut un joc de cuvinte, să nu fiu insistentă cu: „Hai la vot. Hai, mergi şi votează pe cutare sau cutare”. Am zis aşa: „Nu calc în străchini, îmi voi călca pe inimă. Şi voi vota cu cei care mă calcă pe nervi, ca să nu ajungă la putere cei care vor să mă calce pe gât”.ʾ

XS
SM
MD
LG