Parlamentul din Sofia va dezbate în cursul săptămânii proiectul de buget pentru anul viitor şi propunerea privind contractarea de noi credite în valoare de 4 miliarde euro, peste cele 2 miliarde din acest an.
La o lună după ce a obținut votul de încredere primul ministru Boiko Borisov este pe cale de a renunța, din lipsa de bani, la promisiunile cu care a câștigat anticipatele din octombrie. Este vorbă de achiziționarea de avioane militare, continuarea autostrăzii Sofia-Varna din care acum există 190 de km., de construcția tunelului „Șipka” pe drumul București-Istanbul. Din lipsa de bani se va amâna și repararea tronsoanelor mai vechi ale autostrăzii Sofia-Plovdiv. În 2015 guvernul nu va acorda garanții de stat pentru proiectele în energetica, cu excepția conexiunii transfrontaliere a gazoductelor cu Grecia.
Borisov a renunțat la programul național de stimulare a companiilor mici și mijlocii care prevedea investiții anuale în valoare de 400 de milioane de euro. Cheltuielile cu administrația vor fi cu 10% mai mici. Scad însă și banii pentru învățământ.
După criza apăruta în relațiile între Blocul patriotic și ceilalți trei parteneri la guvernare, legat de proiectul de buget se conturează un nou conflict – de data această între partidul ABV al ex-președintelui-socialist Gheorghi Părvanov și formațiunile de centru dreaptă. La mijloc este majorarea vârstei de pensionare cu patru luni. ABV dorește menținerea la nivelul actual al plăților sociale, creșterea până la echivalentul a 195 de euro, a salariului minim, majorarea, de două ori mai lentă, a vârstei de pensionare și o pensie suplimentară de Crăciun tuturor pensionarilor.
Este criticată, nu numai de către opoziția, propunerea pentru contractarea de credite externe în valoarea de 3,5 miliarde euro. Al doilea, ca număr de deputați, partener al lui Borisov, Blocul reformator, a avertizat că noul buget reprezintă marginea compromisului pentru supraviețuirea coaliției de centru-dreaptă.
După ce a fost respins de Institutul național de asigurări sociale și de patronat, proiectul de buget a fost criticat de cele două confederații sindicale care amenință cu acțiuni naționale de protest. În pofida declarațiilor în acest sens ale guvernanților, liderii sindicali nu văd în proiectul de buget semne de reforme. Nu se întrevăd soluții la grava criză în energetică, provocată în primul rând de dependența față de Rusia. Liderul confederației „Podkrepa”, Constantin Trencev, apreciază la 90% șansa unui colaps energetic în iarna ce vine.