Linkuri accesibilitate

Fenomenul PEGIDA


PEGIDA - imagine pe Facebook
PEGIDA - imagine pe Facebook

Ascensiunea alianţei naţionalist-populiste germane, PEGIDA – Patrioţi europeni contra islamizării Apusului.

Preşedintele Conferinţei Miniştrilor de Interne din landurile federale germane şi ministru de interne din Renania de Nord Vestfalia, social-democratul Ralf Jäger, a criticat manifestaţiile iniţiate de către alianţa populistă de dreapta, PEGIDA. Într-un interviu acordat ziarului Neue Osnabrücker Zeitung, Jäger a declarat că alianţa cunoscută sub denumirea prescurtată PEGIDA care înseamă, de fapt, Patrioţi europeni contra islamizării Apusului (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) promovează un discurs instigator xenofob, încercînd să instrumentalizeze prejudecăţi şi temeri ale populaţiei. Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de agresivitatea unor extremişti de dreapta care au iniţiat aşa numitele „manifestaţii de luni” (invocînd pentru scopurile lor analogii civice din toamna anului 1989, cînd participanţii la „demonstraţiile de luni” de la Leipzig au protestat împotriva regimului comunist est-german).

La Dresda au participat luni seara circa 10.000 de persoane la manifestaţia organizată de alianţa PEGIDA. La contrademonstraţia îndreptată împotriva intoleranţei, organizată de grupuri civice, bisericile şi asociaţiile musulmanilor şi evreilor, au luat parte circa 9000 de persoane.

Fenomenul PEGIDA a apărut la începutul lunii octombrie şi poate fi considerat drept expresia unei noi forme de manifestare a extremismului de dreapta. Primele demonstraţii au avut loc la Dresda şi au atras puţini participanţi. Între timp, fenomenul s-a extins şi asupra altor oraşe. Mobilizarea s-a produs prin intermediul reţelelor de socializare şi prin publicaţii răspîndite pe internet. Alianţa se distanţează public de orice formă a extremismului de dreapta, invocînd faptul că nu este apropiată de vreun partid radical de dreapta sau de vreo grupare xenofobă. În pofida acestor declaraţii, unul dintre militanţii PEGIDA, Lutz Bachmann, care a ţinut discursuri incitante la Dresda, fusese condamnat pentru violenţă. El este şi autorul unor mesaje xenofob-naţionaliste răspîndite pe internet, precum relatează hebdomadarul „Die Zeit”. Într-o postare pe Facebook a calificat-o pe politiciana Claudia Roth drept o „eco-teroristă” şi i-a dat supranumele de Claudia Fatima Roth pentru a sugera că este vîndută musulmanilor şi promovează o politică a declinului occidental creştin.

Participanţii la demonstraţiile PEGIDA scandează lozinca manifestanţilor civici din fosta RDG, „Noi sîntem poporul!”.

Printre participanţi se află, potrivit revistei „Der Spiegel”, mulţi cititori ai lucrărilor anti-musulmane ale lui Thilo Sarrazin („Germania se desfiinţează”) şi alegători ai Alianţei pentru Germania (AfD). În conformitate cu opiniile lui Sarrazin care susţine că Apusul este ameninţat de către o invazie demografică musulmană şi cu ideile euro-sceptice ale Alianţei pentru Germania, PEGIDA pledează pentru stoparea „islamizării”. Pe de altă parte, PEGIDA susţine că se opune doar extinderii extremismului islamist şi nicidecum prezenţei unor „musulmani paşnici” în Germania. Faptul că alianţa cere o înăsprire a reglementărilor privind acordarea azilului politic este un indiciu pentru direcţia ideologică deghizată într-o falsă revendicare civică, sintetizată de către o participantă la demonstraţia din Dresda în cererea ca străinii să plece din ţară.

Faţă de extinderea influenţei unor grupări radicale de dreapta de tipul celor sus amintite s-au pronunţat mai mulţi politicieni germani ca, de pildă, expertul pentru politică internă a grupului parlamentar creştin-democrat, Wolfgang Bosbach. Acesta i-a avertizat pe cetăţeni faţă de obiectivele politice extreme ale alianţei PEGIDA, cerînd cetăţenilor să nu se lase instrumentalizaţi. Într-un interviu acordat televiziunii publice germane (ARD), Angela Merkel s-a distanţat de Alianţa pentru Germania (AfD), afirmînd că Uniunea Creştin-Democrată (CDU) nu cooperează cu acest partid şi nici nu are de gînd să încheie cu el vreo alianţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG