Linkuri accesibilitate

Liga în regim conservator


Marea forță de club e, în continuare, Germania cu patru echipe calificate în faza superioară a Ligii Campionilor.

Grupele Ligii Campionilor s-au încheiat fără suprize, într-o manieră perfect conservatorae. Toate cele 16 calificate au trecut în edițiile trecute de grupe și au mai jucat la nivel înalt. Marile favorite au trecut de grupe fără probleme și erau deja calificate înainte de ultimele jocuri.

Real Madrid a reușit să cîștige toate meciurile din grupă, iar Barcelona și Bayern au defilat lejer de la un cap la altul. Chelsea era, de asemenea, calificată înainte de ultima rundă. Pînă și tendințele negative continuă o linie mai veche. Singurul club italian calificat e Juventus. Declinul fotbalului de club italian continuă, însoțit de declinul cluburilor portugheze. Doar Porto a reușit să se califice. Benfica și Sporting Lisabona au avut un sezon slab și au terminat în mare dificultate grupele. Cea mai discutată absență e Liverpool. Nici aici nu e, însă, vorba de o surpriză. Liverpool a făcut un sezon mare, neașteptat de mare, anul trecut, cînd a fost la un pas de titlu în campionatul englez. Apoi, Luis Suarez a plecat, gonit de scandalul cu mușcătura de la Mondialele din vară. Liverpool a pierdut, astfel, marele atuu din atac. La începutul acestui sezon, a intervenit accidentarea lui Sturridge și Liverpool a pierdut aproape tot ce însemna atac. Marele Steve Gerrard e un veteran cu experiență, lipsit azi de capacitatea de a foța victorii. În consecință, Liverpool e umbra echipei de anul trecut și joacă un fotbal minor atît în campionatul englez cît și în Liga Campionilor.

În mod logic, marea forță de club e, în continuare, Germania cu patru echipe calificate în faza superioară a Ligii Campionilor. Bayern e, evident, liderul grupului, Borussia a pierdut viteză după plecarea la Lewandowski la Bayern dar e, încă, o echipă foarte solidă, Leverkusen a făcut o serie excelentă în grupe Schalke a scos tot ce se putea dintr-o grupă dominată categoric de Chelsea. Anglia și Spania au rămas, în mare, unde erau și acum un an, cu trei echipe calificate. Diferența e că Spania dă două din favoritele la titlu - Real și Barcelona - iar Anglia are, în Chelsea, un singur club cu șanse. Două din calificate, Basel și Șahtior, par echipele slabe, dar impresia e înșelătoare. Și Basel și Șahtior sînt echipe tipice de contre și pot face necazuri mari celor ce le nesocotesc.

Meciurile din grupe nu au fost, în genere, remarcabile. Surprizele au venit doar în măsura în care marii favoriți, deja calificați, nu au mai luat în serios ultimele meciuri. Așa a pierdut, de pildă, Bayern meciul în deplasare cu Manchester City. Ce a rămas, în schimb, a fost calitatea jocului de atac. Runda jucată la jumătatea lui octombrie s-a încheiat cu 40 de goluri și e ziua cea mai productivă din istoria Ligii Campionilor. Cîteva din golurile înscrise în Grupe vor rămîne multă vreme în antologia Ligii. Nani de la Sporting a reușit împotriva lui Maribor un gol cu driblinguri nesfîrșite în careul mic, iar Ramsey de la Arsenal a marcat în deplasare contra lui Galatasaray cu un vole-drop gol de la 35 de metri care s-a dus direct în vinclu.

Liga Campionilor se va relua la mijlocul lui februarie cu faza eliminatorie. Favoriții sînt previzibili: Bayern, Barcelona și Real. Chelsea e foarte aproape de trioul celor mari. Surprizele pot veni de la cluburile care au ceva de demonstrat, în primul rînd Paris St. Germain și Arsenal.

XS
SM
MD
LG