Jurnalista de investigație azeră Hadija Ismailova, care prezintă un program zilnic în cadrul emisiunilor serviciul azer al Europei Libere, și este laureată a mai multor premii internaționale pentru jurnalism, se află în arest preventiv la Baku din 5 decembrie, după ce a fost acuzată că a încurajat un bărbat să se sinucidă - acuzație descrisă ca o încercare de a reduce la tăcere vocea critică a jurnalistei.
Hadija Ismailova a fost luni de zile ținta intimidărilor și hărțuielilor din partea guvernului azer și a forțelor proguvernamentale din Azerbaigian din cauza anchetelor sale gazetărești în legătură cu corupția la nivel înalt din această țară, inclusiv în ceea ce îi privește pe președintele azer Ilham Aliev și familia sa.
Arestarea jurnalistei azere a provocat ample proteste internaționale. Organizații internaționale, reprezentanți ai Uniunii Europene și Consiliului Europei, jurnaliști și oameni de rînd din toată lumea, din Statele Unite, Georgia, R.Moldova și România, au protestat și au cerut eliberarea ei.
Hadija a reușit să trimită din închisoare o scurtă epistolă serviciului azer al Europei Libere. Scrisoarea a fost editată stilistic și gramatical.
„Dragii mei prieteni,
Gândurile mele sînt cu voi, aici, în arestul preventiv. Singura mea părere de rău este că nu pot să vă ajut.
Faceți o muncă foarte importantă pentru ajutarea oamenilor oprimați. La mulți ani vouă, și celor care gândesc ca voi.
Sînt plină de speranță că ân ajunul noului an adevărul și dreptatea vor învinge.
Arestările și restricțiile fac parte din misiunea noastră de a spune adevărul. Reținerea mea demonstrează încă o dată cît este de important este să facem în așa fel ca schimbarea să aibă loc: trebuie să construim o nouă realitate unde adevărul să fie regula vieții și unde spunerea adevărului să nu aibă nevoie de curaj.
Știți cu toții de ce mă aflu în închisoare. Darea la iveală a corupției este adevăratul motiv. Și singura cale de a a dovedi că regimurile opresive greșesc este continuarea scoaterii la iveală a corupției, continuarea apărării drepturilor oamenilor oprimați. Da, e un preț de plătit. Dar merită!
Așa cum a scris poetul turc Nazim Hikmet: „Cei ce poartă lacrimile fraților lor ca grea povară pe gîturile lor n-ar trebui să ne urmeze calea”.
Rămâneți puternici!
Continuați să vă faceți munca cum trebuie!
Mai multe anchete, mai multe eforturi pentru dreptate și drepturile omului - acestea sînt dorințele mele pentru 2015.
Pace,
Hadija”