Linkuri accesibilitate

Tablou, nu alta: despre interdicția de a fotografia polițiști


Dacă polițiștii, într-o manifestație spaniolă, bat o manifestantă, iar cineva filmează asta, cel care a făcut-o riscă o amendă de 30.000 euro.

Regimurile totalitare au interzis întotdeauna fotografierea sau filmarea forțelor de ordine, în special în acțiune, însă, în realitate, în orice circumstanță.

Chiar și astăzi, țări europene precum Ungaria lui Orban pot cădea într-o derivă autoritară ce tinde implacabil spre un control din ce in ce mai sever al presei.

O nouă lege propusă în Spania, care a surprins și șocat, e cea prin care devine absolut interzis să fotografiezi sau să filmezi polițiști, mai ales în acțiune. Nu doar atât: noua lege spaniolă legalizează de facto violențele polițienești și interzice cetățenilor și presei să atragă atenția asupra eventualelor abuzuri.

Pe scurt, dacă niște polițiști, într-o manifestație spaniolă, bat o manifestantă pașnică iar cineva filmează și difuzează asta, cel care a făcut-o riscă o amendă de 30.000 euro.

E vorba de așa-numita „lege căluș” [„ley mordaza"]. Pe lângă impunerea unui sistem de amenzi care merg până la 30.000 de euro pentru orice, inclusiv, cum spune vag textul legii, opoziția pașnică la măsurile autorităților, textul mai prevede și aceea că autoritățile pot interzice dinainte orice fel de manifestație, dacă consideră că „ordinea" ar putea fi amenințată.

Pe fundalul actual al grevelor din ce in ce mai frecvente si dure (vineri a avut loc o uriașă grevă in Italia, iar astăzi, luni 15 decembrie, are loc o grevă generală in Belgia), pe fundalul violențelor crescânde în manifestații, ba chiar având un mort într-o manifestație în Franța, ca să nu mai vorbim de ce se pregătește în Grecia, măsura spaniolă seamănă cu cea din vremea comunismului, sau cu Ungaria lui Orban.

In Spania, guvernul mai interzice și manifestațiile în zone sensibile… Acestea fiind însă rău, sau deloc, definite, orice zonă zonă poate fi desemnată sensibilă, ducând la intervenția poliției.

Partizanii moderați ai noii legi o pitesc sub eticheta „dreptului la imagine” ce trebuie să le fie concedat polițiștilor, ca și oricărei alte persoane. In realitate, „dreptul la imagine” a dus deja la îngrădirea activității jurnalistice, ajungându-se până acolo încât nu mai poți filma sau fotografia într-un spațiu public fără a cere acordul tuturor trecătorilor care îți traversează cadrul.

Spania a trecut prin multe deceni de autoritarism, însă, după intrarea sa în Uniunea Europeană în 1986, la un deceniu după moartea lui Franco, se credea că acea perioadă autoritară e definitiv închisă, în ciuda faptului că mulți nostalgici ai lui Franco au rămas în funcții importante, iar actualul partid aflat la putere, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy, își are rădăcinile în franchism (franquismo).

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG