Linkuri accesibilitate

Corupția în Bulgaria


Proteste la Sofia în 2013 împotriva guvernului și a corupției
Proteste la Sofia în 2013 împotriva guvernului și a corupției

Ambasadorul Franței la Sofia: „Există o problemă generală în justiția bulgară în care intervin interese de partid și de afaceri”.

Ambasadorii Franței, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii la Sofia au tras semnalul de alarmă pentru nivelul critic al corupției care a devenit o problema națională.

Într-un interviu pentru cel mai popular canal sofiot de televiziune, ambasadorul Franței, Xavier Laurent de Cabane, a constatat că „orice firmă poate fi furată cu ajutorul „merelor putrede” ale sistemului bulgar de justiție”. El a vorbit despre tentativa de a fi preluat controlul asupra sucursalei bulgare a producătorului francez de vinuri „Belvedere” cu participarea judecatoarei Rumeana Cinalova de la Tribunalul municipal Sofia.

Problemele pentru investitorul francez au început după ce conducerea celor două companii a refuzat să se supună ordinului de a ceda pachetul majoritar de acțiuni unor grupuri mafiote.

„Există o problemă generală în justiția bulgară în care intervin interese de partid și de afaceri”, a spus Xavier Laurent de Cabane.

Luând apărarea companiilor obiect al atacurilor raider, Parisul a cerut ajutorul instituțiilor europene. Aceasta, după ce inițial premierul Borisov a refuzat să se implice invocând independența justiției, iar procurorul general Țațarov și Consiliul suprem al justiției nu au reacționat.

A urmat însă reacția oficială a ambasadei americane. Cu ocazia zilei internaționale de combatere a corupției adjunctul ambasadorului, Bruce Burton, a declarat: „Corupția reprezintă o problemă în toate țările, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Mă tem însă că în Bulgaria ea a atins nivelul de criză care influențează într-un mod direct viața tuturor cetățenilor. Este nevoie de voință politică și de profesionism pentru realizarea inițiativelor și a reformelor anticorupție.”

Bruce Burton a anunțat că în decurs de 20 de ani Washingtonul a finanțat cu 64 de milioane de dolari realizarea unor programe menite să întărească ordinea de drept în Bulgaria.

Pe tema corupției a vorbit și ambasadorul britanic la Sofia, Jonathan Allen. El a avertizat că scăderea investițiilor străine în Bulgaria se datorează în primul rând problemelor cu supremația legii și a controlui financiar defectuos. Sistemul judiciar rămâne imprevizibil și lent, autoritățile nu întodeaună respectă contractele semnate, nu se aplică măsuri de combatere a corupției. Au avut loc cazuri în care contracte au fost anulate într-un mod unilateral fără nici-un fel de compensații, a fost refuzată fără explicații prelungirea obligatorie unor concesiuni, întâmpină probleme companiile străine în sectorul energetic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG