Linkuri accesibilitate

Real şi Bayern cu un picior în sferturi


Alfredo di Stefano pozînd în 1960 cu cinci trofee cîștigate de Real Madrid
Alfredo di Stefano pozînd în 1960 cu cinci trofee cîștigate de Real Madrid

Meciurile din faza eliminatorie a Ligii Campionilor au deja un merit. Sorţii au evitat meciurile-finală.


Meciurile din faza eliminatorie a Ligii Campionilor au deja un merit. Sorţii au evitat meciurile-finală. Favoriţii au parte de adversari relativ rezonabili, dar asta nu înseamnă că partidele dinaintea sferurilor sînt lipsite de inters.

Cel mai atractiv meci e, de departe, Manchester City - Barcelona. Pe hîrtie, Barcelona e marele favorit dar situaţia reală e mai complicată. Barcelona a avut un sezon bun, dar sub strălucirea de altă dată. Cîţiva factori explică reducerea nivelului de performanţă. Mai întîi schimbul de generaţii. Noii veniţi, între care Rakitic, Mathieu, Vermalen, Stegen, nu au chiar calitatea obişnuită la Barcelona. Excepţia e Suarez care nu pare, însă, complet adaptat. Destul de evidente par, de asemenea, lipsa de motivaţie a unei echipe care a cîştigat tot şi problema nerezolvată a unui antrenor comparabil cu Guardiola. De aici, senzaţia că Barcelona nu mai poate tura ca altă dată şi nu mai porneşte automat favorită în orice meci.

În acelaşi timp, Manchester City vine cu un moral bun după o cîteva meciuri de mare ambiţie în Grupe. City contează pe recuperarea lui Sergio Aguero, coleg la naţionala Argentinei cu Lionel Messi şi cel mai în formă atacant de club european în acest an. City are avantajul outsider-ului şi meciul promite foarte mult. Barcelona rămîne, totuşi, favorită, dar complicaţiile nu sînt excluse.

Foarte echilibrat e şi Juvenus - Borussia Dortmund, un meci între două echipe care au coborît o treaptă şi dau azi platoul median în fotbalul de vîrf european. Borussia a căzut după ce i-a pierdut pe Lewandovski şi Gotze iar Juventus, care conduce fotbalul intern italian, nu are, încă, atuurile unei mari echipe. Însă ambele echipe au o voinţă remarcabilă şi de aici poate ieşi poate cel mai viu duel al acestei faze. Borussia pare să aibă un uşor avantaj, dar meciul e complet imprevizibil.

Chelsea - Paris St. Germain e, potenţail, un meci de mare calitate. Chelsea e favorită, dar nu trebuie uitat că în ediţia trecută acelaşi duel s-a decis în ultimele cîteva minute. Ibrahimovic rămîne cheia pentru Paris St. Germain, aşa cum un Diego Costa în formă poate duce mai departe Chelsea.

Bayern şi Arsenal au avut parte de sorţi norocoşi. Bayern nu poate pierde în mod normal calificarea în dubla cu Sahtior Donetk. Arsenal are prima şansă în dubla cu Monaco, mai ales după semnele de revenire în campionatul englez. Însă adevăratul adversar al lui Arsenal e propria labilitate psihică şi tendinţa de a juca imprudent un fotbal de atac complet descoperit.

Real Madrid nu ar trebui să aibă probleme cu Schalke 04. Doar o neatenţie poate provoca surpriza.

Atletico Madrid are mai multe argumente decît s-ar părea în faţa lui Bayern Leverkusen. Fără panaşul Barcelonei sau al Realului, Atletico e o echipă excelent organizată, foarte rapidă şi foarte tehnică. Leverkusen poate încerca un meci de uzură, dar nu are suficiente mijloace pentru a se impune.

Porto - Basel e meciul outsiderilor. Porto e, prin palmares, favorita dar Basel e o echipă tipică de lovituri în meciuri de Cupă.

Primele meciuri se vor juca pe 17 februarie. Calificatele vor fi stabilite pînă pe 18 martie. Real şi Bayern ar trebui să treacă fără emoţii în sferturi. Restul se joacă.

XS
SM
MD
LG