Linkuri accesibilitate

Căderea rublei și scenarii pentru moldoveni: „o să-şi facă toţi bagajele şi o să plece acasă?”


Remitențele din Rusia se vor reduce cu cel puțin 20%, avertizează Expert-Grup.

Un muncitor moldovean din Rusia, care trimite bani acasă în dolari sau euro, trebuie să dea astăzi pentru un dolar sau un euro de cel puțin două ori mai multe ruble decât la început de an. Cea mai mare parte a remitențelor primite de Republica Moldova vin din Rusia iar cea mai mare parte din ele sunt în dolari sau euro. Rubla s-a devalorizat pe fundalul ieftinirii petrolului și sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru criza ucraineană. Azi după amiază, dolarul se vindea la bursa de la Moscova cu 66 de ruble. Casele de schimb au afișat prețuri mult mai mari, dar puține au pus cu adevărat în vânzare dolari sau euro. Cum se descurcă muncitorii moldoveni, cum ar putea fi afectate remitențele trimise în Republica Moldova, economia moldoveană și leul?

Locuitoarea oraşului Orhei, Cornelia Osipov, care renovează împreună cu soţul ei apartamentele unor ruşi bogaţi din Moscova, povesteşte că a reuşit să-şi renegocieze cu actualul angajator remuneraţia, astfel încât va pierde doar 25 la sută din suma pe care spera s-o câştige în urma înţelegerilor iniţiale cu proprietarul de apartament:

Moscova iarna, văzută de Vasile Botnaru...
Moscova iarna, văzută de Vasile Botnaru...

„Moldovenii pe care îi cunosc aici stau toţi liniştiţi şi aşteaptă ca după Anul Nou să se ridice rubla din nou. Pentru că nu ştiu să analizeze situaţia. Noi, însă, am analizat toţi factorii şi ne-am înţeles cu stăpâna şi ea ne-a schimbat toţi banii pe care trebuie să-i primesc pe apartament în euro şi o să-i primesc la cursul de 75 de ruble euro, nu 100 sau 110. Da' ceilalţi trag nădejde să fie iar 50 de ruble euro. N-o să fie aşa ceva niciodată. Fiindcă Rusia e o mare catastrofă. Ea trebuie să dea Crimeea înapoi, ca să le scoată sancţiunile. Ieri am ascultat Business FM şi am înţeles că nu vin euro deloc în Rusia. Fiindcă îs sancţiuni, producţia nu le-o cumpără nimeni, ei vând doar petrol şi gaz, dar asta e puţin. Şi euro se ridică.”

De pildă, stăpâna mea mi-a adus 10 mii de euro şi a spus să-i cumpăr toate materialele ca să nu dea mai scump pe urmă. Ea e economist şi înţelege că euro n-o să mai cadă. ”

Cazul Corneliei care a reuşit să-şi renegocieze salariul este totuşi unul separat. Cei mai mulţi trebuie să accepte noile realităţi şi să lucreze cu venituri înjumătăţite.

Bălţeanca Zinaida Ţigănescu, care munceşte şi ea la Moscova în construcţii, povesteşte că nu a reuşit măcar să-şi treacă economiile în euro înainte ca rubla să fi căzut atât de tare, aşa că le-a pierdut în jumătate:

„Jumătate. Chiar în jumătate pierdem. Şi aici schimbări nimic, leafa nu se ridică, produsele s-au scumpit. Stăm şi noi că nu avem încotro. Aici măcar este de lucru, da' în Moldova să venim la vârsta mea nu-mi găsesc nimic. Ieri am fost la bancă şi era un singur om să schimbe. Da ce să schimbăm? Dacă euro e 100 de ruble. Stăm şi noi cu rublele acestea poate vor fi schimbări după Anul Nou. Lumea de pe loc e liniştită, se pregăteşte de sărbători, merge la magazin, cumpără. Da' pentru noi e cam slut.”

Andrei Sochircă, un alt moldovean cu care am reuşit să stăm de vorbă, ne-a împărtăşit următoarele observaţii:

„S-a scumpit lumina, s-a scumpit gazul, s-a scumpit benzina. Sunt aici milioane de oameni cărora nu le ajunge pensia nici pentru serviciile comunale. Fie trebuie să mănânce, fie să plătească facturi. Apoi, sunt sute de mii de oameni care au luat apartamente în credite în dolari. Dacă el avea 40 de mii salariu, schimba, achita şi îi mai rămânea vreo 10 mii pentru mâncare. Da acum ei trebuie să dea două salarii pentru o rată lunară la bancă. Şi iese apartamentul cu trei-patru preţuri. Vă spun că s-a scumpit totul aici. Ieri în Novosibirsk s-a vândut 150 de ruble euro. Asta-i mare catastrofă. Mai în scurt, o să-şi facă toţi moldovenii bagajele şi o să plece acasă”.

Economiştii de la Centrul de analiză Expert-Grup de la Chişinău au avertizat astăzi, în urma unei analize, că emigranţii moldoveni vor reacţiona în trei feluri la criza cauzată de prăbuşirea rublei: fie vor reuşi să-şi renegocieze salariile, fie vor accepta să lucreze pentru salarii mai mici, fie îşi vor pierde locurile de muncă şi vor reveni acasă.

Impactul cel mai mare îl vor suporta remitenţele – cele din Rusia se vor reduce cu cel puţin 20%, au avertizat economiştii, ceea ce va constitui 12% din totalul remiterilor care vin în Moldova. Printre alte consecinţe menţionate de Expert-Grup figurează creşterea sărăciei monetare, scăderea consumului, reducerea veniturilor bugetare şi un nou val de emigrare, deja către alte destinaţii decât Rusia. Toate împreună, spun experţii, vor duce la o reducerea a PIB-ului cu 3-4%.

Previous Next

XS
SM
MD
LG