Rubla rusească și-a înjumătățit valoare față de leul moldovenesc anul acesta. Potrivit cursului oficial al Băncii Naționale, o rublă costa aproape 40 de bani la începutul anului și costă numai 20 de bani astăzi. Prăbușirea pare și mai mare dacă este luată în calcul și devalorizarea leului, care s-a depreciat anul acesta cu aproape 20 la sută față de dolar. Europa Liberă a intervievat mai mulți vizitatori ai caselor de schimb valutar din Chișinău, întrebându-i dacă sunt afectați de prăbușirea rublei și deprecierea leului.
„Pe mine mai mult mă afectează rubla pentru că părinţii mei muncesc în Rusia şi acolo primesc salariile în ruble. Când îmi trimit banii, din păcate, nu-i folosesc în ruble, trebuie să-i schimb în lei. Vedeţi ce indică cursul valutar: o rublă se vinde azi cu 20 de bani. Deci, acum eşti în pierdere, spre deosebire de acum un an, când schimbai o sumă mare de ruble. Deci, da, situaţia ne afectează foarte mult.”
Europa Liberă: Dar părinţii Dvs, care spuneţi că muncesc în Federaţia Rusă, ce părere au de această situaţie?
„Ei spun că acum e haos mare în Rusia, tot venitul lor s-a înjumătăţit. Pur şi simplu lucrează în zadar şi nu ştiu ce să facă.”
„A mai fost şi în trecut aşa situaţie şi ne-a afectat tare. Se vede că economiile sunt legate una cu alta, gasterbaiterii noştri lucrează acolo, mai puţini bani aduc în ţară.”
„Ştiţi, logic ar fi ca această situaţie să nu ne afecteze, însă suntem foarte legaţi de economia rusească, foarte mulţi moldoveni lucrează în Federaţia Rusă, prin urmare, banii pe care îi câştigă îi trimit acasă în ruble. Situaţia e mai dramatică dacă oamenii trebuie să schimbe banii în dolari. Eu am urmărit evoluţia acestei monede în ultimii ani, o bună perioadă a stagnat în jurul a 12 lei. Astăzi un dolar se vinde cu mai mult de 15 lei şi majorarea s-a produs pe parcursul acestui an. Toţi oamenii îşi fac griji că leul s-a devalorizat, prin urmare dacă au economii în lei, totul e devalorizat.”
„Cresc preţurile, salariile şi pensiile sunt mici.”
Europa Liberă: Deci, situaţia vă afectează doar din perspectiva majorării preţurilor?
„Da, preţurile se măresc, iar salariile şi pensiile sunt mici.”
„Ştiţi, am un depozit în lei, dacă facem un mic calcul e o diferenţă destul de mare, de exemplu, din această vară până acum.”
Europa Liberă: Să înţeleg că Dvs aţi pus nişte bani la bancă în lei?
„Da, şi astăzi suma este considerabil mai mică dacă o raportăm la dolar sau euro. Interesant e că preţul la apartamente şi maşini rămâne în dolari şi euro, prin urmare aici e cea mai mare pierdere.”
„Cresc preţurile la toate produsele, chiar acum am fost la alimentară, toate preţurile sunt majorate, absolut la tot, chiar şi la bomboane.”
Europa Liberă: Faptul că rubla rusească scade credeţi că va afecta economia moldovenească?
„Ca atare, nu ar trebui. Dacă eu am nişte bani, dar vecinul meu nu-i are, de ce ar trebui să mă afecteze această situaţie? Mare export pe piaţa rusă nu avem acum...”
Europa Liberă: ... mai ales după embarogurile impuse de Rusia...
„De asta şi zic! În trecut, când comercializam marfă în Federaţia Rusă, da, ne afecta situaţia, dar în ziua de astăzi cumpărăm doar gaz... dar gazul îl achităm în dolari.”
Europa Liberă: Dar cei care muncesc acolo?
„Pe ei îi afectează foarte mult, or înainte dacă câştigau 50 de mii de ruble, însemna că au o mie de euro, astăzi cu aceeaşi sumă pot cumpăra doar puţin peste 500 de euro. În jumătate au scăzut veniturile lor, deci îi afectează foarte mult.”