Linkuri accesibilitate

Becuri ciordite


Ar trebui prinşi şi pedepsiţi hoţii! Dacă e posibil. Dacă nu, mergem înainte.

Probabil, aţi văzut, din mai multe reportaje, că unii reprezentanţi ai poporului au început să fure becurile de pe stîlpii electrici înălţaţi de-a lungul noului traseu spre Soroca. Iar un alt reprezentant furios al poporului a doborît un indicator nou. Lucrurile astea te pun pe gînduri…

În aparenţă, avem de-a face cu o chestie destul de bizară. Îi faci omului drum bun prin localitate, îi faci iluminare, îi instalezi indicatoare, iar el, în loc să se bucure de modernizare, dă cu piciorul în toată primenirea localităţii sale.

Aşadar, care-i cauza unui atare comportament? Nu mai putem trăi fără becul ciordit de pe stîlpul electric? Impresia mea e că nu trebuie să căutăm cauze şi motive. Ele nu prea există. Avem de-a face cu un comportament inexplicabil, caracteristic unui spaţiu ciudat-miraculos, unui basm. În poveste cauzalitatea e distorsionată sau chiar absentează cu desăvîrşire. Aşa e deseori şi în Republica Moldova. Degeaba te chinuieşti să găseşti explicaţii. Ele pur şi simplu nu există! Omul face ceva pentru că aşa vre muşchiul lui!

M-am uitat la stîlpii aceia electrici înalţi şi mi-am dat seama că nu e chiar aşa de simplu să ajungi la becuri. Pesemne, hoţii erau nişte flăcăi puternici, musculoşi. Da, muşchi au cu siguranţă. Dar minte se pare că au în cantităţi homeopatice.

Întrebarea care se impune e banală: ce-i de făcut? Păi, ar trebui prinşi şi pedepsiţi hoţii. Dacă e posibil. Dacă nu, mergem înainte. Că doar n-o să renunţi la modernizare din cauza unor indivizi debusolaţi? De fapt, în RM, modernizarea altfel nici nu poate fi făcută. Asta e situaţiunea.

XS
SM
MD
LG