Linkuri accesibilitate

Ninsorile şi drumurile din Moldova


Ninsorile au afectat mai ales localităţile din sudul ţării. Autorităţile spun că toate drumurile naţionale au fost deja deszăpezite, dar pe multe drumuri de importanţă locală se mai circulă cu dificultate.

Autorităţile moldovene spun că toate drumurile naţionale au fost deszăpezite şi erau practicabile în această după amiază. Dar pe multe drumuri de importanţă locală se mai circulă cu dificultate în urma ninsorilor abundente de duminică şi luni, care au mai cauzat întreruperi de curent electric în multe sate şi închiderea temporară a mai multor puncte de trecere a frontierei. După ninsori, autorităţile spun că se pregătesc de un val de frig.

Ninsorile de zilele trecute au afectat mai ales localităţile din sudul ţării. Departamentul Situaţiilor Excepţionale anunţă că aproape o sută de oameni au fost evacuaţi noaptea trecută din autovehiculele blocate în nămeţi, însă alţi câteva zeci aşteaptă în continuare intervenţia salvatorilor. În seara acestei zilei, spune ofiţerul de presă al Servicului Protecţiei Civile, Liliana Puşcaşu, mai erau fără energie electrică 12 sate din sudul ţării, iar salvatorii şi drumarii deszăpezeau în continuare drumurile care leagă mai multe localităţile:

„Pe drumurile naţionale se circulă în condiţii de iarnă, dar sunt practicabile, dar au mai rămas inaccesibile câteva localităţi din sud, vorbim de Cahul, Cantemir şi Taraclia, unde accesul către localităţi este impracticabil la moment. Serviciul Situaţii Excepţionale îndeamnă conducătorii auto, dar şi cetăţenii, în cazul în care nu este necesar să se pornească la drum, să se abţină de la călătorii deoarece se pot împotmoli în traseele sau în localităţile unde încă nu a fost curăţită zăpada.”

Liliana Puşcaşu îndeamnă şoferii să pornească la drum echipaţi cel puţin cu o lopată şi o pungă cu nisip sau sare iar, la nevoie, să ceară ajutorul salvatorilor la numărul de urgenţă 901. Persoanele vulnerabile la ger pot să se încălzească şi să beneficieze de ajutor în cinci corturi de reabilitare amplasate în sectoarele municipiului Chişinău. Corturile sunt dotate cu generatoare, tunuri de căldură, paturi pliante şi pături. Instalarea punctelor de reabilitare a început de astăzi, iar corturi similare sunt instalate în oraşele Bălţi, Cahul şi Cantemir.

Din cauza ninsorilor abundente au fost închise temporar şi şapte puncte de trecere la graniţa cu Ucraina, în schimb se circulă fără probleme la frontiera cu România, spune Daniela Mînzatu, şefa servicul de presă al Poliţiei de Frontieră:

„Am sperat că situaţia se va schimba la frontiera moldo-ucraineană dar activitatea a şapte puncte de trecere este sistată temporar din cauza blocării anumitor porţiuni de drum pe partea ucraineană. Vorbim de punctele de trecere: Tudora - Starokazacie; Mirnoe -Tabaki; Vulcăneşti- Vinogradovka; Săiţi – Lesnoe; Ceadîr-Lunga-Maloiaroslaveţ 1; Cişmichioi – Dolinskoe; Giurgiuleşti – Reni. Am enumerat practic toate punctele de trecere care sunt situate la sudul ţării, cele de la nord activează toate în regim normal.”

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă cu cei care deja s-au pornit la drum?

„Oamenii sunt rugaţi, de fapt, să evite în general aceste puncte de trecere, dar dacă sunt deja porniţi în drum, noi le acordăm asistenţă, hrană, cazare pe măsură posibilităţilor, şi aşteptăm până va fi deblocată porţiunea de drum ca ei să nu fie supuşi riscului.”

În următoarele zile nu va mai ninge, susţin meteorologii, însă se aşteaptă ca temperaturile să scadă până la minus 20 de grade, în cursul nopţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG