Opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a atacat o decizie judecătorească de punere a sa în arest la domiciliu pînă ce condamnarea sa cu suspendare intră în vigoare.
Vadim Kobzev, avocatul lui Navalnîi, a anuțat că a făcut recurs împotriva ordinului de arest la domiciliu cin cauză că este ilegal și fără nici o bază juridică. Navalnîi se află în arest la domiciliu din luna februarie.
Judecătoarea Elena Korobcenko, care i-a condamnat pe dizident și pe fratele său Oleg (pe acesta din urmă cu executare) în 30 decembrie, a ordonat ca opozantul să rămână în continuare arestat la domiciliu pînă ce se va lua o decizie legată de recurs.
Kobzev spune că e foarte straniu să pronunți o condamnare la închisoare cu suspendare, ceea ce înseamnă că cel condamnat nu e închis, și în același timp să decizi rămânerea sa în arest la domiciliu.
Între timp, poliția a emis un document legat de încălcarea de către Navalnîi a condițiilor arestului la domiciliu pentru că a încercat să participe la o demonstrație anti-guvernamentală în fața Kremlinului după condmnarea sa din 30 decembrie.
Dizidentul a fost reținut și dus înapoi la locuința sa în timp ce se deplasa spre Piața Manejului din Moscova. El a cerut marți rușilor să iasă în stradă și să protesteze pînă la înlăturarea de la putere a președintelui Vladimir Putin. În seara zilei de 30 decembrie, Navalnîi a anunțat pe Twitter că cinci polițiști au fost plantați la ușa locuinței sale.
Poliția a dispersat manifestația din Piața Manejului, și s-a anunțat că mai mult de 250 de persoane au fost reținute, dintre care majoritatea au fost eliberate la scurt timp după aceea.
În 30 decembrie, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă fiind dată și fratelui său, Oleg, dar cu executare.
Pedeapsa dată lui Oleg i-a făcut pe criticii Kremlinului să acuze guvernul că îl folosește pe acesta ca ostatec în lupta sa cu Aleksei.
Avocații apărării au spus că este ilegal ca Oleg să fie arestat înainte de epuizarea tuturor căilor de atac împotriva sentinței.
În afară de condamnarea la închisoare, judecătoarea Elena Korobcenko a ordonat ce frații Navalnîi să plătească fiecare o amendă de 500.000 de ruble (echivalentul a 8.500 de dolari) și să plătească 4,4 milioane de ruble (70.000 de mii de dolari) companiilor pe care au fost acuzați că le-au fraudat.
Avocații apărării au anunțat că vor face recurs. Procurorii, care au cerut pedepse de zece ani de închisoare pentru cei doi frași, au anunțat și ei că vor face recurs dacă vor considera că sentințele sînt prea blînde.
Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Federica Mogherini a afirmat marți că acuzațiile împotriva șui Aleksei Navalnîi par a avea motivație politică.
Purtătorul de cuvînt al Departamentului de stat de la Washington Jeff Rathlke a spus că administrația americană este îngrijorată de sentințele date fraților Navalnîi, adăugînd că această judecată pare destinată să pedepsească și să descurajeze activismul politic.
Aleksei Navalnîi, care a fost condamnat deja la cinci ani închisoare cu suspendare într-un alt proces, neagă că ar fi făcut ceva ilegal, și afirmă că procesele care i s-au intentat fac parte dintr-o capmanie de a-l ține departe de viața politică și de a-l pedepsi pentru că a organizat proteste și a fost vîrful de lance al unor investigții anti-corupție independente împotriva unor aliați puternici ai lui Vladimir Putin.