Procurorul-şef al municipiului Chişinău, Ion Diacov, a declarat Europei Libere că procurori, judecători, poliţişti, ofiţeri ai securităţii ar fi implicaţi în protejarea traficanţilor de droguri şi că autorităţile nu întreprind nimic pentru a stopa această relaţie păguboasă dintre presupușii infractori şi oamenii legii. Nu este prima ieşire de acest fel al procurorului capitalei. Pentru declaraţii similare, făcute în luna septembrie, Ion Diacov a fost avertizat de către Secţia securitate internă a Procuraturii Generale.
În septembrie anul trecut, procurorul-şef al municipiului Chişinău, Ion Diacov, declara că mai mulţi judecători ar fi emis hotărâri care au scutit de pedepse presupuşi capi ai unor reţele de traficanţi de droguri. În urma acestor dezvăluiri, Consiliul Superior al Magistraturii a reacţionat, considerând că procurorul a exagerat cu generalizările şi că ar fi calomniat anumiţi magistrați. Decizia CSM a fost remisă procurorului general Corneliu Gurin, iar acesta a distribuit-o Secţiei securitate internă a Procuraturii Generale pentru verificări.
Procurorul-şef al Chişinăului Ion Diacov îşi menţine şi astăzi aceleaşi opinii, chiar dacă a primit un cartonaş galben de la instituția ierarhic superioară. Într-un interviu pentru Europa Liberă, el a spus că avertizarea primită are un singur scop: să-l determine să tacă, pentru că în cadrul organelor de drept „nu se obişnuieşte să se critice în public”.
„Îmi pare foarte rău că atât conducerea Procuraturii Generale, cât mai cu seamă membrii CSM au reacţionat foarte negativ din simplul motiv că am dat unele nume ale judecătorilor. Scopul meu principal a fost atenţionarea societăţii asupra fenomenului ca atare, a răspândirii drogurilor în societatea moldovenească, a otrăvirii, mai simplu fie spus, a tinerii generaţii. Noi putem să ne trezim peste 4-5 ani cu o generaţie tânără afectată profund de consumul de droguri. Şi atunci când se vor trezi odată toţi mă tem că va fi prea târziu”.
Ion Diacov a mai declarat că zilnic în Republica Moldova sunt comercializate droguri ale căror costuri se ridică la suma de 12 milioane de lei. Acest trafic, afirmă procurorul, este supravegheat de unii oameni cu epoleţi. Diacov a invocat câteva exemple. Într-un caz recent s-a constatat că o parte dintr-o captură de droguri extasy, ce se aflau în custodia oamenilor legii, ar fi fost înlocuită cu alte substanţe, iar drogurile ar fi revenit pe piaţă.
Ne putem trezi peste 4-5 ani cu o generaţie tânără afectată profund de consumul de droguri...
În alte cazuri, susţine procurorul-şef al Chişinăului, procurii ar fi fost mituiţi pentru a-i scoate basma curată pe presupușii traficanţi de droguri:
„Iată eu am o ordonanţă a unui procuror de încetare a urmăririi penale în legătură cu eliberarea de răspundere penală a unui traficant. Acest traficant locuieşte în Spania şi a trimis prin contrabandă în Republica Moldova un volum în proporţii deosebit de mari de haşiş. Dumnealui este conducătorul unei reţele de traficanţi de droguri, el era anunţat în căutare. Şi iată procurorul îl cercetează, el vine aici, în Republica Moldova, şi declară că: «Da, am trimis verişorului meu, de multiple ori, prin intermediul microbuzelor, prin contrabandă, am trimis droguri, fiindcă el a avut nevoie de bani şi eu am vrut să-l ajut». Vedeţi ce lămurire. Şi iată procurorul aşa şi scrie că: «asemenea fapte de procurare a substanţelor narcotice a făcut prima dată, fiind într-un fel impus din lipsă de bani să ajute cu mijloace financiare pentru operaţie pe verişorul său. Procurorul îl eliberează de răspundere penală, făcând trimitere la punctul 5 din art. 217. Acest aliniat se aplică numai persoanelor care contribuie la descoperirea unei grupări. Socot că în cazul de faţă procurorul a aplicat ilegal acest aliniat, fiindcă el este capul şi nu a contribuit la dezvăluirea nimănui”.
Ion Diacov a declarat că în unele situaţii i-a informat pe şefii săi de la Procuratura Generală, doar că nu au fost luate măsuri. De cealaltă parte, şeful Secţiei securitate internă a Procuraturii Generale, Victor Ababii, îi reproşează Ion Diacov ar fi putut să sesizeze şefii instituţiilor vizate, ca aceştia să demareze anchete de serviciu. Ababii a spus că procurorul capitalei a fost atenţionat pentru că a făcut declaraţii ce nu corespund realităţii şi că ar fi încălcat un regulament intern ce ar prevede modul în care procurorii pot să comunice cu jurnaliştii. În ceea ce priveşte ultimele declaraţii, şeful Secţiei securitate internă a Procuraturii Generale a spus că nu se poate pronunţa pentru că încă nu le-a studiat.