Noul președinte al României vrea să-și construiască o imagine de pacificator, de lider care reușește să creeze consens cu orice preț. Primul cost din acest punct de vedere pare să fie cel al lipsei de transparență. Klauss Iohannis și Victor Ponta s-au întâlnit până acum de două ori, pentru „a lucra” după cum spune președintele, dar după nici una dintre cele două întrevederi alegătorii nu au aflat despre temele aflate în lucru: nu sunt discuții politice, „nu are rost să vă spun ce discutăm”, „e o schimbare de paradigmă”, ne lămurește Iohannis, fiindcă „nu la tv se dau temele”. Pentru președintele român absența comunicării face parte din „normalitate”, poate din cauză că predecesorul său vorbea prea mult și își acuza cu prea multă vehemență adversarii politici.
Despre Ordonanța de Urgență pe care premierul Victor Ponta a dat-o în propriul folos, pentru a-și amnistia într-un fel plagiatul, Klaus Iohannis nu a comentat prea mult la primul interviul dat după câștigarea președinției, în studioul Adevărul. A spus totuși că „niciodată” nu a fost de părere că „trebuie să dăm legi pentru o persoană”, ceea ce poate fi un semnal că nu va promulga această Ordonanță, care în schimb va avea timp să producă efecte pentru beneficiarul ei care este chiar premierul român.
Despre decorare lui Octav Bjorza, un fost deținut politic care participă la ceremonii ale Noii Drepte, organizație neolegionară, președintele Iohannis nu crede că a fost o greșeală: „l-am decorat pe președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici pentru întreaga Asociație”, a explicat șeful statului.
În ciuda criticilor masive primite în special dinspre comentatorii de dreapta, președintele român și-a păstrat ideea despre necesitatea înlăturării Mecanismului de Cooperare și Verificare și a dezbaterii despre aducerea procurorului general în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, chiar dacă această din urmă chestiune este neconstituțională.
A clarificat în schimb două situații, sugerând în primul rând că șeful Serviciului Român de Informatii (SRI), George Maior, ar trebui să-și păstreze funcția și a definit ca obiectiv clar al țării aderarea la zona euro.