Linkuri accesibilitate

Reacții americane la tragedia de la „Charlie Hebdo”


Corespondență de la Washington semnată de Valeriu Sela.

Presedintele Obama a condamnat, in termeni neechivoci, atentatul singeros, de la cotidianul de umor francez, „Charlie Hebdo”. „Sa vedem un atac atit de las si de miselesc ne intareste sentimentul de solidaritate cu Franta, asa cum au facut-o si ei cind noi am fost atacati”.

Obama a adăugat că a fost un atac impotriva unor ziaristi, impotriva presei libere si asta scoate in evidenta gradul pina la care acesti teroristi se tem de libertate, de libera exprimare si de libertatea presei.

Presedintele american a mai spus ca valorile fundamentale pe care Statele Unite le impartasesc cu Franta nu pot fi reduse la tacere prin acte de violenta la care se dedau unii. La Casa Alba, purtatorul de cuvint James Carney a explicat ca administratia era la curent cu faptul ca „Charlie Hebdo” publicase caricaturi cu personaje asemanatoare profetului Mohamed si ca se pun probleme legate de decizia de a publica asa ceva, stiut fiind ca acele imagini jignesc profund multi oameni si au potentialul de a crea conflicte. „Pe de alta parte însă”, a spus Carney, pentru că America pretuieste dreptul la libera exprimare, inscris in Constitutie, „Noi nu punem sub semnul intrebarii dreptul de a publica asa ceva, ci doar decizia care a dus la publicare”.

Acesta a fost punctul de vedere al Casei Albe si in legatura cu un film controversat produs in America, care a stirnit pasiuni in lumea musulmana. „Dar indiferent cit de jignitor este asa ceva, nu este o justificare pentru violenta, in nici o imprejurare”, a mai spus Carney.

Într-un editorialul publicat de „New York Times” se spune că „francezii au reactionat cu hotărîre in apararea drepturilor lor”. El reaminteste cum, imediat dupa atentatele teroriste din septembrie 2001, cotidianul „Le Monde” titra „Sintem cu totii americani”. La fel si acum cuvintele „Eu sint Charlie” s-au facut vazute pe toate meridianele lumii, inclusiv pe contul de social media al Ambasadei Americane de la Paris.

În editorialul din „Washington Post” se spune ca in citeva tari occidentale, publicatii s-au discreditat, de-a lungul ultimilor ani, recurgind la auto-cenzură pentru a nu fi vizati de militanti islamici. Nu a fost cazul lui „Charlie Hebdo”. Colectivul editorial aminteste ca in trecut si la „Washington Post” s-a discutat cu seriozitate despre oportunitatea publicarii unor formulari care, fara rost jurnalistic au darul doar de a-i ofensa pe musulmani. „Dar astfel de ginduri nu justifica auto-cenzura si cu-atit mai putin violenta”, scrie „Washington Post”.

„Charlie Hebdo”, care la un moment dat a publicat o caricatura infatisindu-l pe papa binecuvintind un prezervativ, nu a avut ca țintă cu umorul sau doar pe musulmani.

Insistența colectivului redactional in fata amenintarilor reprezinta apararea valorilor libertatii de exprimare si este o lupta pe care ziarul a dus-o in numele presei libere.

XS
SM
MD
LG