Linkuri accesibilitate

Dureroasa reformă a Căilor ferate bulgare


Au fost anulate 38 de trenuri de călători și scurtate alte 10 linii și se urmărește economisirea a 20 de milioane de euro subvenții bugetare.

Cel de al doilea guvern Borisov se află în fața unei greve naționale de protest – prima astfel de acțiune după căderea guvernului Oreșearski dominat de foștii comuniști.

În cadrul reformei a căilor ferate, la începutul săptămânii au fost anulate 38 de trenuri de călători și scurtate alte 10 linii – cea mai mare parte în nordul Bulgariei. Cel mai grav afectate sunt județele Vidin, Montana și Vrața care conduc în topul celor mai sărace regiuni ale Uniunii europene. Va fi inchisa pentru trenuri personale cea mai veche linie de cale ferata Russe-Varna construită în perioada dominației otomane.

Prin optimizarea trenurilor de călători se urmărește economisirea a 20 de milioane de euro subvenții bugetare.

În urmă cu patru ani, în cadrul programului de însănătoșire a căilor ferate au fost închise 140 de linii și lichidat practic transportul de colete. Începând de 1 februarie la lista neagră se vor adauga alte 90 de linii. În cursul anului vor dispărea în total 200 de trenuri care circulă acum cu câteva zeci de călători.

Căile ferate au pierdut de mult competiția cu transportul auto. Acum bulgarii preferă să folosească autocarul pentru deplasarea pe rute dominate în vremea comunistă de trenul – de pildă Sofia-Varna.

Sindicatele se pregătesc însă de grevă națională. Au fost deja colectate 10 000 de semnători împotriva concedierilor și optimizărilor prin lichidare. În câteva orașe mici se pregătesc acțiuni de nesupunere civică.

Opoziția a acuzat guvernanții că urmăresc privatizarea la preț de nimic a căilor ferate. În timp ce alte țări europene investesc în modernizarea liniilor feroviare – Turcia, de pildă, va face un tren de mare viteză Istanbul-Kapicule - în Bulgaria investițiile se îndreaptă spre construcția de autostrăzi.

La direcționarea călătorilor spre companiile de transport auto contribuie starea tehnică deplorabilă a căilor ferate. Majoritatea locomotivelor și vagoanelor sunt produse în urmă cu 30-40 de ani. S-au investit fonduri europene numai în menținerea liniilor Sofia-Plovdiv-frontiera cu Turcia și Sofia-Burgas.

Previous Next

XS
SM
MD
LG