Linkuri accesibilitate

Tragedia de la Gyumri


Ciocniri între protestatari și poliție în fața Consulatului rus de la Gyumri
Ciocniri între protestatari și poliție în fața Consulatului rus de la Gyumri

Baza militară rusă de la Gyumri și relațiile dintre Moscova și Erevan.

Uciderea unei intregi familii de armeni de catre un soldat rus in apropiere de localitatea Gyumri, linga o bază militara rusă a determinat proteste masive în Armenia. Protestatarii cer ca soldatul sa fie judecat potrivit legislatiei armenesti, chiar daca este cetăţean al Rusiei, si o mai mare transparenţă a investigatiilor. Tragicul incident in care șase civili au fost omoriti, intre care si un copil de doi ani, este si un test al relatiilor actuale dintre Rusia si Armenia. Cu atît mai mult cu cît Armenia a abandonat orientarea pro-europeana in favoarea unei relatii mai strinse cu Moscova si cu Uniunea Vamala. Mii de oameni au participat la protestul de joi, desfasurat in aceiasi zi cu inmormintarea intregii familii armene.

Singurul supravietuitor al atacului este un bebelus de șase luni, Serioja, care este insa in stare grava. El a fost injunghiat. Sora sa, de doi ani, a fost inmormintata alaturi de păpuşa ei, iar familia ucisa era formata din doi bunici, fiul lor si sora sa, nora bunicilor si fetita de doi ani.

Familia Avetisian este descrisa de vecini ca o familie linistita şi muncitoare si care nu ieşea cu nimic in evidenta. De aceea pentru localnici e foarte greu sa inteleaga care au fost motivele pentru care soldatul rus, Valeri Permiakov a deschis focul macelarind-o. Soldatul a fost prins pe cind încerca sa treaca granita in Turcia şi şi-a marturisit vinovăţia.

Este originar din Siberia si venise doar de două luni la baza din Gyumri. Cum nu se ştiu motivele crimei, nu este exclusa nici posibilitatea ca recrutul sa aibă probleme psihice.

O mulțime mare de oameni la înmormântarea unei familii armene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Deasupra tragediei plutesc si intrebari importante politice, legate de relatia dintre Erevan si Moscova. Jurnalistul Arman Suleimanian se intreaba cum este oare posibil ca un soldat sa iasa inarmat pînă-n dinti dintr-o baza militara fara ca nimeni să nu se impacienteze:

„Nu pot să cred ca este posibil ca un soldat sa iasa dintr-o baza ruseasca cu o mitraliera in mina la ora 4 după amiaza. Nu s-a alarmat nimeni, nimenui nu i-a pasat ce face un soldat inarmat pe strazile localitatii cu un Kalașnikov in mina; apoi are loc crima si autoritaţile armenesti reacţioneaza cu declaratii bizarre, că familia a refuzat sa ii dea soldatului un pahar cu apa şi atunci a deschis foc. Cu alte cuvinte o declaratie prosteasca dupa alta…”

Soldatul se afla si acum in baza de Gyumri, iar procurorul şef al Armeniei a lasat sa se înţeleaga ca Rusia nu il va preda autorităţilor armene, aşa cum cer protestatarii si cum cred unii experti in legislatia armeana. Acestia susţin că potrivit unui tratat ruso-armean din 1997, personalul militar rusesc, care comite infracţiuni in afara bazei militare de la Gyumri, va fi judecat potrivit legislaţiei Armeniei, infractiunea fiind comisă pe teritoriul acestui stat.

Ceea ce ii ingrijoreaza pe unii protestatari este ca in fata acestei tragedii autorităţile par sa fie de partea Rusiei si nu a armenilor. Angela Hassassian, profesoara si consultantă în relatii publice spune:

„In mod ideal, protestatarii ar vrea sa il vada pe suspect ca ramine in Armenia si că este judecat aici. Chiar daca nu ştiu cita incredere au oamenii in justitia Armeniei şi cit vor face intr-adevar dreptate, sau vor judeca asa cum le vor spune rusii. Multi se tem ca indifferent unde va fi judecat soldatul, rezultatul va fi acelasi – o muşamalizare a cazului.”

Corespondenta noastra reaminteste că acesta nu este singurul incident petrecut in Armenia din cauza unor soldati rusi: in 1990, doi ofiţeri beţi au deschis foc intr-o piata si au omorit doi oameni, ranind citeva zeci. In 2013 băieţi au fost omoriţi de explozia unui proiectil uitat de armata rusa pe un poligon din apropierea bazei.

Ierarhul cel mai inalt din dioceza locala a bisericii armenesti, Mikael Ajapahian, a facut un apel la calm, dar a explicat si ca oamenii trebuie sa stie ce s-a intimplat şi au nevoie de „raspunsuri clare” in legatura cu uciderea familiei Avetisian.

Ministrul rus al apărarii şi-a trimis de urgenta adjunctul la fata locului sa conduca investigatiile, iar adjunctul comandantului bazei a dat asigurari ca daca soldatul va fi gasit vinovat va fi pedepsit cu severitate si a accentuat legatura istorica dintre poporul armean si cel rus.

Previous Next

XS
SM
MD
LG