Linkuri accesibilitate

Pentru că îmi este rușine...


Evgeni Savostianov
Evgeni Savostianov

Şeful Consiliului pentru protecția proprietății intelectuale din Rusia, Evgheni Savostianov: continuarea colaborării sale cu Ministerul culturii nu mai este posibilă...

Numărul membrilor Colegiului Ministerului culturii al Federației Ruse s-a redus cu o persoană. Evgheni Savostianov și-a părăsit funcția de președinte al Consiliului pentru protecția proprietății intelectuale. Într-o scrisoare adresată ministrului culturii, Vladimir Medinski, Evgheni Savostianov spune că motivul deciziei de a pleca din funcție este „poziția adoptată de Ministerul culturii și de șeful ei pe un șir de cauze cu impact social major, precum și un șir de declarații publice ale ministrului culturii”, declarații pentru care, spune Savostianov, îi este rușine.

În ajun de Revelion, în „Теаtre.doc” a fost compromisă proiecția filmului documentar ucrainean despre evenimentele de pe Maidan, „Mai puternici decât armele”. Poliția a căutat explozibil, nu a găsit nimic, în schimb, a stricat recuzita teatrală și a ridicat calculatoarele. A doua zi, deja pe 31 decembrie, conducătorul teatrului Doc, Elena Gremina, a fost chemată la Ministerul culturii, unde, potrivit relatării sale de pe Facebook, i s-a spus că „imediat va fi dusă la poliție”. „Ce, nu v-a fost suficientă distracția de aseară?”, i-a spus un angajat al Ministerului. „M-am plâns că aseară forțele de ordine ne-au distrus teatrul. Și mi-am dat cu părerea că secția de supraveghere a Ministerului culturii ar trebui în astfel de cazuri să intervină și să-i protejeze pe artiști. Șeful și câțiva angajați păreau compasivi, în schimb adjunctul secției vorbea urât și mă amenința. M-am ridicat și am plecat”, a scris Elena Gremina pe pagina sa de Facebook.

Într-un interviu pentru serviciul rusesc al Europei Libere, Evgheni Savostianov recunoaște că această întâmplare a fost pentru el ultima picătură.

Evgheni Savostianov: „Nu are niciun rost să mai rămân în Colegiu. Ministerul nu face ceea ce ar trebui să facă pentru protecția drepturilor oamenilor de cultură, atunci când aceștia sunt supuși presiunilor, și, din contra, face tot posibilul pentru a limita aceste drepturi atunci când opiniile artiștilor nu corespund cu cele ale ministrului. Au fost și alte evenimente în Minister care mi-au trezit dorința de a pleca din Colegiu pentru că înțelegeam că responsabilitatea morală este prea mare. Și că eu nu trebuie să împart responsabilitatea pentru aceste acțiuni sau inacțiuni. Iar după cazul cu „Teatre.doc” nu am mai avut niciun fel de rezerve. Am așteptat doar încheierea vacanței de Revelion, când am putut duce cererea de concediere la Minister.”

Europa Liberă: Cum a reacționat Vladimir Medinski la decizia Dvs.?

Evgheni Savostianov: „Nu știu. Nu m-a sunat, nu am vorbit cu el. În plus, în cerere am formulat totul foarte clar. Sper că gestul meu va constitui un motiv pentru a corecta linia de comportament și că pe viitor vom asista la acțiuni ale Ministerului în apărarea oamenilor de cultură. Dar deocamdată, din păcate, nu avem așa ceva.

Vladimir Medinski este un profesionist, se pricepe la chestiunile legate de activitatea teatrală și de filmul artistic. Este un interlocutor interesant și deștept. Eu cred că e doar o chestiune de afinitate personală. Poziția lui personală constă într-un conservatism pronunțat...

Primul exemplu care îmi vine în minte este legat de faptul că, atunci când diverși oameni susțin că se încearcă interzicerea proiecției filmului nostru nominalizat la Oscar „Leviathan”, al lui Andrei Zviaghințev, Ministerul culturii tace. Tace, în loc să folosească momentul și să spună: „Nu, nu mai există niciun fel de interdicții! Este inadmisibil să se interzică expunerea operelor în cadrul expozițiilor, sau a filmelor în sălile de cinema sau la teatre”.

Nu vă place – nu mergeți și nu priviți! Este dreptul Dvs. absolut legal. Puteți chiar organiza demonstrații și pichete împotriva proiecției unor filme și spectacole. Dar nu aveți dreptul să compromiteți vizionarea acestora. Nu puteți da buzna în săli și intimida oameni. Dar se pare că într-un mod indirect Vladimir Medinskii încurajează poziția conservatoare a funcționarilor din Ministerul culturii. Și acest lucru are un impact negativ asupra libertății de exprimare a oamenilor de cultură.”

Europa Liberă: Aveți vreo explicație pentru acest comportament al ministrului? Este vorba despre cinism profesional sau de lipsă de profesionalism?

Evgheni Savostianov: „Este un om destul de profesionist. Se pricepe destul de bine la chestiuni legate de activitatea teatrală și de filmul artistic. Am lucrat cu el pe chestiuni legate de cinematografie. Pot spune că este un interlocutor interesant și deștept, ce e a lui, e a lui. Eu cred că e doar o chestiune de afinitate personală. Poziția lui personală constă într-un conservatism pronunțat. Iar din poziția de ministru el consideră că tot ce este dincolo de acest conservatism, nu trebuie să fie susținut. Și în felul acesta apare situația ciudată în care el decide să nu mai dăm bani pentru festivalul de film „Artdocfest”, pentru că directorul acestuia și-a permis să spună ceva incomod. Nici măcar nu-mi dau seama care anume afirmație a lui Vitalie Manskii a trezit nemulțumirea ministrului, de ce, de fapt, acesta trebuia pedepsit? Impozitele le plătește toată lumea, indiferent de concepțiile ideologice. Și atunci, de ce unii primesc finanțare, iar alții – nu?”

Europa Liberă: Nu vi se pare că Medinskii ar putea chiar să se bucure de faptul că din Colegiu pleacă cei care i se pot opune? Acest lucru îi va dezlega și mai mult mâinile. Poate că ar fi fost mai corect să rămâneți?

Evgheni Savostianov: „În primul rând, eu sper că el se va bucura. Și cred că așa și este. În al doilea rând, acesta este un domeniu cu un pronunțat caracter social. Rămânând în Colegiu, nu atât mi-aș fi promovat punctul meu de vedere, cât aș fi fost nevoit să recunosc cu o față acră, la fiecare întâlnire cu oameni cunoscuți, că facem anumite lucruri urâte de care sunt și eu responsabil.

Revenim la ceea ce era în perioada stagnării, de dinainte de moartea lui Andropov...

Trebuie să nu uităm că Ministerul face și multe lucruri bune și utile. Dar tot ce se face pe direcția limitării libertății de creație și tot ce nu se face pentru a se opune acestor limitări nu mai este acum pe responsabilitatea mea morală.”

Europa Liberă: Prognoza Dvs. - șurubul va fi strâns de Minister și în continuare?

Evgheni Savostianov: „Aș vrea să greșesc, dar mi se pare că da. Pe măsură ce ne absoarbe politica izolaționismului, această politică va începe să se manifeste și în sfera cultural-ideologică. Am trecut prin asta cu toții în anii '50, '60 și '70 ai secolului trecut. Și eu am lucrat la vremea mea în cabinetul lui Mihail Suslov, așa că acest spirit îmi este bine cunoscut. Și cred că este un foarte mare pal înapoi. Nu am mai avut așa ceva din 1986. Am răsfoit recent ziarele de atunci și am văzut cum, începând cu 1987, se schimbă tonalitatea articolelor. Iar acum noi ne întoarcem la ceea ce era în perioada stagnării, de până la moartea lui Andropov.

Adică, atunci când există un punct de vedere corect asupra lumii și când există și un altul, ostil, care trebuie interzis. Vom închide teatre și festivaluri de film. Le vom permite unor așa-numiți „kazaci” și „ortodocși” să dea peste cap expozițiile în muzee și așa mai departe. Aceasta este o formă de presiune care mai întâi duce la autocenzură ideologică, iar apoi devine chiar o formă de cenzură.”

XS
SM
MD
LG