Linkuri accesibilitate

Ghimpu, Filat şi Lupu s-au întâlnit cu partenerii europeni


Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu la parada militară de Ziua Independenţei, 27 august 2011
Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu la parada militară de Ziua Independenţei, 27 august 2011

Ce au auzit, ce au înțeles și ce au spus mai departe…

Reprezentanții celor mai mari familii politice europene s-au întâlnit cu omologii lor de la Chișinău – liberal-democrații, democrații și liberalii – și le-au recomandat să ducă mai departe integrarea europeană a Republicii Moldova în următorii patru ani. Popularul german Elmar Brok care conduce comisia de politică externă a Parlamentului European, social-democratul german Knut Fleckenstein, vicepreşedintele grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și liberal-democratul britanic Graham Watson, preşedintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa s-au întâlnit cu Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu la aeroportul de la Chișinău. După convorbiri, politicienii europeni au plecat din Republica Moldova fără să treacă dincolo de aeroport, iar cei moldoveni au rămas să negocieze mai departe, la 50 de zile de la alegeri.

Discuţiile dintre delegaţia parlamentului european şi liderii celor trei partide proeuropene au durat câteva ore. În faţa presei, negociatorii PLDM, PDM şi PL au evitat să spună tranşant dacă negociatorii au ajuns la vreo înţelegere legată de viitoarea coaliţie de guvernare. Totuşi, întrebat de jurnalişti dacă această întâlnire i-a convins să facă coaliţie, liderul PLDM, Vlad Filat a spus că după aceste discuţii cresc şansele unei coaliţii cu PL:

„Nu am discutat despre formarea unui guvern minoritar, noi am vorbit despre formarea coaliţiei dintre aceste trei partide.”

Despre formatul viitoare guvernări, a fost întrebat şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu:

„Noi nu am discutat în detalii formatul de coaliţie. Din momentul în care s-ar purcede la o asemenea discuţii, asta ar însemna deja presiuni, interferenţe. Pe dânşii îi interesează ce va face guvernarea din Republica Moldova din momentul în care va stabilit guvernul, care vor fi priorităţile de politică internă.”

Dar iată cum răspunde preşedintele PL-ului Mihai Ghimpu întrebat despre formula de guvernare discutată în timpul întâlnirii:

„Alianţa trebuie să fie formată între aceste trei partide, fiindcă noi ne-am asumat în 2009 drumul european şi odată ce am pornit pe acest drum suntem responsabili şi trebuie să îl construim, cu toate problemele pe care le avem, dar la ziua de azi mai buni nu sunt de cât noi.”

Toţi cei trei lideri ai partidelor pro europene au mai spus presei că este posibil să continuă azi discuţiile, inclusiv mâine, când este programată o şedinţă a Parlamentului, urmând, după cum se anunţă într-un comunicat al instituţiei, să se aleagă preşedintele parlamentului, vicepreşedinţii şi să fie format birul permanent şi comisiile parlamentare.

Analistul politic Arcadie Bărbăroşie, căruia i-am solicitat un comentariu, este de părere că discuţiile de azi s-au purtat în jurul impedimentelor din calea formării coaliţii proeuropene şi eventual europenii au venit cu recomandări colegilor de aici. Arcadie Barbăroşie crede că încă mai este posibil ca negocierile dintre PLDM, PD şi PL să iasă din impas:

„Consider că mai există şanse pentru a forma această coaliţie în formula de trei partide proeuropene: PL, PLDM şi PDM. Există încă şanse. Dacă au făcut liderii aceste declaraţii, eu presupun că lucrurile se mişcă din loc şi mâine vom avea un preşedinte al parlamentului şi vicepreşedinţi, iar începând de mâine va fi posibilă formarea guvernului şi formarea programului de guvernare. ”

Arcadie Barbăroşie mai spune că la şapte săptămâni de la alegeri şi în condiţiile în care nu este formată o coaliţie de guvernare, vizita parlamentarilor europeni trebuie privită ca un semn de îngrijorare mai degrabă, decât un simplu interes.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG