Linkuri accesibilitate

Nimeni nu va muri pentru Putin


Putin veghează, fragment de animaţie.
Putin veghează, fragment de animaţie.

Fostul colaborator al Institutului de Studii Strategice al Rusiei, Alexandr Sîtin, povestește despre ideologia noii nobilimi, a ortodocșilor provenind din foști KGB-iști.

Până în 2009, Institutul de Studii Strategice al Rusiei (ISSR) făcea parte din Serviciul de contraspionaj extern al Federației Ruse, după care a fost reorganizat într-o structură subordonată administrației prezidențiale ruse. Pentru funcția de director a fost numit general-colonelul de securitate, Leonid Reșetnikov. Doctorul în științe istorice, Alexandr Sîtin, a lucrat 10 ani în acest institut, în funcția de colaborator științific principal. Însă noile tendințe în activitatea ISSR l-au determinat să intre în conflict cu conducerea.

După ce a plecat de la Institut, Alexandr Sîtin a publicat articolul „Anatomia eșecului: Despre mecanismul adoptării deciziilor de politică externă a Kremlinului”. Este o povestire comico-tragică despre ce fel de oameni formează ideologia administrației lui Putin, împingând țara către un război cu Ucraina și ruperea relațiilor cu Occidentul.

Leonid Reşetnikov
Leonid Reşetnikov

Obiectivul de bază al șefului Institutului de Studii Strategice al Rusiei a devenit amenajarea unui panteon pentru luptătorii din Garda Albă, apărători ai Imperiului Rus, fugiți din Crimeea. „Leonid Reșetnikov s-a apropiat de credință, iar acest proces a luat forma venerării Mișcării provoslavnice albe, a renașterii spirituale și teritoriale a Imperiului Rus. Iar pasiunea aparent inofensivă a unui pensionar pentru istoria Gărzii Albe a devenit o premisă a unui mare eșec analitic”, spune Alexandr Sîtin.

Cu timpul, în cadrul Institutului au început să apară oameni cu barbă, care copiau manierele ofițerilor Gărzii Albe și care își demonstrau apropierea de credință prin icoane puse deasupra calculatoarelor și făcând semnul crucii înainte de masă la cantina Institutului. Aceștia au început să genereze zeci de studii cu privire la necesitatea formării în Ucraina a unei mișcări militare pro-ruse și trimiterii încolo a unor grupuri de diversioniști.

Ucraina trebuia să fie înlocuită de Malorossia, statalitatea ucraineană nu era altceva decât, citez, „un rezultat al distrugerii criminale de către bolșevici a Imperiului rus”, iar limba ucraineană „a fost artificial creată de austrieci și polonezi pentru a distruge unitatea rusească”. Această poziție era dublată de atitudini extreme anti-occidentale, antisemite și homofobe. Acest grup s-a consolidat în cadrul Institutului la începutul celui de al treilea mandat al președintelui Putin.

Într-un interviu pentru Radio Svoboda, Alexandr Sîtin povestește cum experții Institutului de Studii Strategice au salutat anexarea Crimeii și au recomandat comandatarilor săi din Administrația prezidențială să susțină Novorossia. Acesta spune că printre recomandări era și crearea unui coridor militar către Transnistria care, la fel ca și Crimeea, trebuia să se reunească cu Rusia.

Criza totală a regimului va surveni în momentul în care regimul va deveni incapabil de plată...

Alexandr Sîtin: „Aș vrea să atrageți atenția asupra faptului că încă prin 2008 aceste idei nu existau, erau absolut marginale, iar majoritatea oamenilor le tratau cu maximă precauție. Eu nu cred în faptul că stările de spirit în societate se pot schimba la 180 de grade în câțiva ani. Sunt convins - și am văzut acest lucru pe exemplul Institutului pentru Studii Strategice – că aceasta este în primul rând o chestiune de finanțare.

Oamenii care lucrează în sistem fac cariere impresionante și au venituri mari. Sunt o mulțime de exemple, cum ar fi chiar și Mihail Leontiev, prezentatorul emisiunii Odnako de la televiziunea publică, care pentru serviciile sale a primit funcția de vice-președinte la Rosnefti, fără să aibă nicio legătură cu compania. Credeți că dacă el va începe să spună cam aceleași lucruri pe care le spun eu acum, el se va menține acolo mai mult de o lună? Nu, va zbura imediat și va fi lipsit de toate beneficiile materiale. Și ca el sunt foarte mulți.

Alexandr Sîtin
Alexandr Sîtin

Iată de ce spun că o criză totală a regimului va surveni atunci când regimul va deveni incapabil de plată. Credeți că polițiștii din OMON îngheață la -30˚ de grade și dispersează mitingul susținătorilor lui Navalinîi din considerente ideologice? Nu le pasă lor de ideologii. Ei sunt profesioniști, au primit un ordin și îl execută. Ei au apartamente luate în ipotecă, credite de achitat pentru Toyotele în care circulă în timpul liber... Nu trebuie exagerată situația. Nu trebuie să spunem că avem acum o formă a Rusiei staliniste. Stalin se baza pe unele categorii sociale, și aceste categorii erau cu adevărat gata să moară pentru el. Veți găsi mulți oameni acum gata să moară pentru Putin? Mă îndoiesc.”

Veți găsi mulți oameni acum gata să moară pentru Putin? Mă îndoiesc...

RFERL: Dar, sunt oameni care vor să meargă să lupte în Donbas, și aceștia sunt gata să moară...

Alexandr Sîtin: „Majoritatea voluntarilor sunt oameni care nu au o viață personală și sunt obsedați de idei culese din publicistica ziarului Zavtra. Sau sunt oameni care au trecut și prin alte zone fierbinți, otrăviți deja de această atmosferă. Oameni care nu s-au regăsit în nimic, sau oameni cu trecut criminal sau cu tendințe criminale. Zonele fierbinți de genul Transnistria, Cecenia au generat niște post-combatanți care nu s-au putut adapta vieții normale. Dar sunt convins că ei merg încolo nu ca să moară pentru Putin, din contra, din câte știu, ei sunt foarte critici față de regimul lui Putin.

Ideea este că Rusia nu vrea să admită Ucraina în UE și NATO. Impresia mea este că nu este clar, în acest moment, prin ce mecanisme să se obțină acest rezultat. Dar se știe că UE și NATO nu acceptă țări cu conflicte nereglementate. Iată de ce Rusia este interesată de menținerea conflictului în Donbas. În ceea ce privește atacul asupra orașului Mariupol, spre Nicolaev, Odesa, pe direcția Transnistriei, deocamdată aș vrea să rămân optimist și să cred că acest scenariu nu va fi realizat. Deși se fac presiuni în acest sens din partea opiniei publice și a comunității de experți, sunt oameni care vorbesc mereu la televizor despre asta.

Este un eșec al Rusiei, un eșec al puterii, este un eșec al Rusiei pe plan internațional...

RFERL: Cartea Dvs. este intitulată „Anatomia eșecului”. Și, într-adevăr, pare să fie un eșec pe toate planurile – sancțiuni. Scăderea catastrofală a reputației Rusiei, prăbușirea rublei... Totuși, nu vedem nici cea mai mică schimbare a retoricii și acțiunilor în Ucraina. Mai mult decât atât, au loc concentrări de trupe în Donbas. Pare să fie mai degrabă un eșec al celor care conta că va învinge rațiunea, nu credeți?

Alexandr Sîtin: „De fapt, este un eșec al Rusiei, un eșec al puterii, este un eșec al Rusiei pe plan internațional. Pentru că sarcina pe care Rusia și-a propus-o – menținerea spațiului post-sovietic în sfera sa de influență, nu este atinsă. Chiar dacă ar fi să trimiți acum coloane de tancuri către Kiev, Ucraina oricum nu va mai deveni niciodată nu doar rusească, nici măcar pro-rusească. Liderii din Belarus și Kazahstan sunt îngrijorați, iar proiectul eurasiatic practic a eșuat. Iar locuitorii Kremlinului sunt preocupați acum doar de menținerea puterii și a propriilor active financiare. Iar Rusia se va scufunda tot mai mult într-o zonă în care nu va mai putea fi administrată și condusă de la centru”, mai spune fostul expert al Institutului de Studii Strategice de la Moscova, Alexandr Sîtin.

XS
SM
MD
LG