Linkuri accesibilitate

Ţara în care dispar inculpații


Structurile statului din R.Moldova acţionează ca nişte păpuşi dezarticulate, invocînd de fiecare dată absenţa prerogativelor.

Zice-se că a dispărut fostul ministru de interne Gheorghe Papuc. Cică omul a fost căutat, după ce Curtea de Apel l-a condamnat la 4 ani de închisoare, şi… nu a fost găsit acasă. Acum e în toi o polemică: trebuia sau nu arestat imediat după sentinţă Gheorghe Papuc?

Eu unul nu m-aş grăbi să constat dispariţia domnului Papuc. Poate omul s-a dus la vînătoare pentru cîteva zile. Dacă însă el într-adevăr a dispărut, e cazul să fim îngrijoraţi.

Chestia e că de-a lungul anilor au mai dispărut sau au dat bir cu fugiţii mai mulţi inculpaţi. E suficient să ne amintim de fuga lui Baghirov, un cetăţean rus acuzat de implicarea în evenimentele din 7 aprilie 2009, de fuga în regiunea transnistreană a unei judecătoare acuzată de luare de mită, de dispariţia lui Bulgaru, un titan al lumii interlope acuzat de mişmaşuri, de dispariţia cetăţeanului Gorbunţov de la Unibank, bănuit şi acesta de nereguli.

Fireşte, fiecare caz e unul aparte. Unii dintre dispăruţi sînt mai puţin vinovaţi, alţii sînt într-o măsură mai mare. Dar nu asta ne interesează aici.

Ceea ce mi se pare penibil e faptul că inculpaţii părăsesc fără nici o problemă teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău, după care sentinţele pronunţate nu mai au nici o putere şi totul rămîne în coadă de peşte.

E un soi de spaţiu în care structurile statului acţionează ca nişte păpuşi dezarticulate, invocînd de fiecare dată absenţa prerogativelor. Mult mai abile, mai agere şi mai severe sînt ele atunci cînd e vorba de un simplu muritor care nu a plătit impozite de cîteva sute de lei. Cînd însă bănuiţii sînt influenţi, stătuleţul se înmoaie şi începe a moţăi.

Eşti un cinovnic care are probleme cu legea? Păi, nu e nimic grav. Ţi-ai luat calabalîcul şi ai plecat lejer din ţară. Şi probleme nu mai există!

XS
SM
MD
LG