Linkuri accesibilitate

Cine va vota Guvernul Leancă? (V.Gârneț/Adevărul)


Iurie Leancă, unul din puţinele simboluri ale unei posibile încă stabilităţi politice în R Moldova (V. Vasilică/IPN)..

Încep cu editorialul lui Vasile Gârneț publicat în Ziarul Național. Autorul se întreabă cine va vota Guvernul Leancă și constată că după două luni de negocieri pâcloase, Moldova a ajuns într-o situație jenantă. S-ar putea ca Voronin să nu-i ierte lui Leancă românismul său afișat și buna relație cu România, este de părere autorul. Pe de altă parte, scrie acesta, Mihai Ghimpu și Partidul Liberal sunt chemați – de românism, de europenitate, de tradiția luptei lor anticomuniste, să voteze Guvernul unei alianțe proeuropene, formate fără participarea lor. Dacă nu prind nici de această dată guvernarea, indiferent care au fost motivele și pretextele invocate de ei, continuă editorialistul, liberalii vor contribui, alături de celelalte partide, la derapajul antidemocratic al R. Moldova, notează Vasile Gârneț.

Portalul Politicon.md publică un comentariu semnat de analistul de peste Prut, Radu Popescu. Acesta observă că singurul lucru concret care se știe acum la Chișinău, este faptul că la două luni de la scrutinul din 30 noiembrie, a fost aleasă conducerea Parlamentului și că în maxim 100 de zile de la scrutin, trebuie să existe un premier validat. Analistul asociază situația politică de la Chișinău cu o ecuație și scrie că aceasta ar fi fost mult mai simplă dacă una din variabile era Mihai Ghimpu și nu Voronin, întrucât așa ar fi fost clar în ce direcție merge coaliția pro europeană. Îngrijorător este, în opinia lui Radu Popescu, faptul că între timp Dodon efectuează vizite de lucru în duma de la Moscova „pentru a lua notițe de la fratele mai violent, anunțând potențiale alegeri anticipate”.

În fine, într-o analiză IPN, directorul Agenţiei de presă, Valeriu Vasilică, scrie că Iurie Leancă este poate unul din puţinele simboluri ale unei posibile încă stabilităţi politice în Republica Moldova. Autorul este de părere că respingerea candidaturii lui Iurie Leancă de către PCRM, ar compromite din start noua alianţă de guvernământ şi ar demonstra, că PCRM, de fapt, controlează Alianţa pentru Moldova Europeană în politicile ei cheie. Referindu-se la Partidul Liberal, autorul scrie că Mihai Ghimpu are dreptul să nu facă jocul celor care au ajuns la guvernare, dar că este în interesul său să-l voteze, dacă scopul declarat de integrare europeană rămâne valabil. Anume aşa PL ar putea obţine posibilitatea reală de a susţine şi chiar de a fortifica procesele de modernizare şi europenizare a Republicii Moldova, este de părere Valeriu Vasilică.

Jurnaliştii de la portalul Mold-street.com scrie că luna ianuarie a acestui an a fost una din cele mai proaste luni din istoria leului moldovenesc. Şi asta pentru că moneda naţională a Republicii Moldova s-a depreciat cu circa 15 la sută faţă de dolarul american. În articol se menţionează faptul că o depreciere atât de abruptă faţă de dolarul american, leul nu a cunoscut din octombrie 1998, când doar într-o lună s-a devalorizat cu circa 28 la sută. Jurnaliştii mai scriu că este greu de spus cum va evolua mai departe cursului leului, dar că în opinia experţilor, presiunea se va menţine şi în continuare, din cauza miliardelor de lei aruncate de autorităţi pentru a salva de la Faliment Banca de Economii, dar şi criza din Rusia şi războiul din estul Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG