Linkuri accesibilitate

Elena Udrea, corupția și protecția


Elena Udrea
Elena Udrea

Declarațiile ei aruncă o undă de îndoială asupra serviciilor de informații, la fel cum începerea cu întârziere a cercetării ei penale umbrește DNA.

Direcția Națională Anticorupție a cerut Camerei Deputaților permisiunea pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, pentru o serie de ilegalități, pe care aceasta le-ar fi comis în urmă cu patru ani când era ministru și a organizat o gală profesionistă de box pe bani europeni.

Dosarul a pornit greu, cu toate că o anchetă jurnalistică făcută de Gazeta Sporturilor oferea foarte multe amănunte în acest caz. Mai mulți procurori au renunțat în mod suspect la dosar, iar lucrurile par să fi repornit, abia după plecarea lui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni.

Deputata Elena Udrea a mai fost pusă sub acuzare săptămâna trecută pentru spălare de bani și fals în declarația de avere, în legătură cu afacerile fostului ei soț aflat în arest preventiv sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în cazul Microsoft, în care ar fi luat 9 milioane de euro. Într-un interviu oferit hotnews.ro, fosta favorită a președintelui l-a acuzat pe generalul Florian Coldea, care conduce interimar Serviciul Român de Informații (SRI) că ar fi unul dintre cei care au orchestrat atacul împotriva ei. Generalul o „urăște” încă din perioada în care Traian Băsescu era în funcție pentru că ea ar fi devenit „o sursă alternativă de informații” pentru președinte.

Elena Udrea recunoaşte pe de altă parte că avea o relație apropiată Traian Băsescu și dă o serie de amănunte despre chestiunile pe care cei doi le discutau sau încercau să le „rezolve” în mod, desigur, neoficial, fiindcă ea nu avea nici o calitate în acest sens. Între altele, Udrea susține că ea ar fi fost cea care l-a convins pe Victor Ponta, în biroul lui de acasă, să o accepte pe Codruța Kovesi procuror șef la DNA, în urmă cu doi ani, când premierul și președintele negociau numirile procurorilor de la vârful parchetelor românești.

Devenise „un pol de putere”, după cum mărturisește Elena Udrea, și de aceea o mulțime de oameni veneau la ea să-i dea tot felul de informații.

Nu e clar cât de mare devenise influența ei asupra lui Traian Băsescu și dacă acesta ar fi fost un motiv de supărare al serviciilor secrete, cum nu e încă limpede dacă fostul președinte primise de la structurile informative date despre implicarea ei și a fostului ei soț în afaceri oneroase.

Totuși cele întâmplate în ultimii doi ani arată importanța pe care i-o acordase fostul șef de stat, care a rupt legăturile cu PDL după ce Elena Udrea nu a fost aleasă președinta partidului și care s-a pus în slujba construirii carierei politice a acesteia. În plus, în campania electorală din toamna anului trecut au existat câteva teme în care Traian Băsescu a intrat în conflict cu serviciile secrete de dragul ei: l-a acuzat pe premier că ar fi fost ofițer al spionajului autohton și a cerut lista cu toți ofițerii acoperiți pe care îi are serviciul, o solicitare care nu i-a fost satisfăcută. Iar mai târziu când au apărut poze făcute la Paris cu Elena Udrea și fosta procuroare șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Alina Bica, aflată acum în arest, Băsescu a spus că e mâna serviciilor românești și chiar a celor franceze.

În campania pentru prezidențiale s-a văzut pentru prima dată că între Traian Băsescu și serviciile secrete pe care le susținuse apăruse o breșă. Acum Elena Udrea sugerează că ea ar fi fost motivul acestei rupturi. E posibil ca serviciile să-și fi dat seama de faptul că ea putea influența nu doar numiri importante în funcții de importanță strategică, dar și decizii ale fostului președinte. În același timp, devine evident faptul că procurorii au menajat-o.

Astăzi Elena Udrea a spus că nu mai are încredere „aproape în nimeni” și că „marii bărbați politici ai țării s-au ascuns pe sub mese”, o referire aproape directă la tăcerea lui Traian Băsescu. A mai adăugat că nu a fost parte a sistemului, dar că l-a cunoscut din interior și că dezvăluirile ei vor continua.

Declarațiile ei aruncă o undă de îndoială asupra serviciilor de informații, la fel cum începerea cu întârziere a cercetării ei penale umbrește Direcția Națională Anticorupție.

XS
SM
MD
LG