Linkuri accesibilitate

Obama și Merkel au reafirmat poziția comună cu privire la agresiunea rusească în Ucraina


La convorbirile de luni de la Casa Albă.
La convorbirile de luni de la Casa Albă.

Președintele Statelor Unite își rezervă încă decizia privitoarea la furnizarea de arme Ucrainei.

Ce a adus nou dialogul Obama Merkel in legatura cu criza ucraineana? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama a spus ca analizeaza optiunea de a inarma Ucraina, pentru a ajuta Kievul sa se apere impotriva agresiunii ruse, daca eforturile diplomatice esueaza. El a aratat ca Statele Unite si Europa continua sa fie de acord cu mentinerea sanctiunilor impotriva Moscovei. Obama a adaugat ca perspectivele unei optiuni militare au fost intotdeauna scazute, pentru ca Vladimir Putin are la dispozitie un arsenal militar puternic si frontiera dintre Ucraina si Rusia este de mari dimensiuni.

La conferinta de presa de la Casa Alba cu cancelarul Merkel, Obama a spus ca a devenit clar ca sanctiunile economice nu l-au convins pe Vladimir Putin sa renunte la actiunile sale. Asta l-a determinat pe seful executivului american sa ia in considerare toate optiunile, inclusiv inarmarea fortelor ucrainiene pentru a se putea apara. „Nu am luat inca o decizie in aceasta privinta” - a mai spus presedintele Statelor Unite.

Tari europene, intre care Germania si Franta sustin ca o astfel de hotarire ar inrautati situatia si adinci conflictul. Cancelarul Merkel a spus ca in ciuda esecurilor de pina acum continua sa vizeze o solutie politica. Numeroase capitale europene nu au incredere in Putin, dar cred ca sanctiunile economice il vor convinge in cele din urma sa accepte o intelegere.

Obama si Merkel au reafirmat pozitia comuna cu privire la agresiunea ruseasca in Ucraina si au spus ca actiunile impotriva acesteia vor continua sa fie coordonate. Intilnirea Merkel - Obama a venit dupa ce ministrii europeni de externe au decis sa amine noi sanctiuni impotriva Rusiei, sperindu-se ca se va putea ajunge la un compromis.

Liderii ucrainieni au cerut pina acum ca Moscova sa fie pedepsita pentru agresiune, dar, pentru moment, nu o mai fac pentru ca se tem de escaladarea conflictului, pe fondul inaintarii fortelor separatiste pro-ruse. Sperantele se indreapta catre o preconizata intilnire, saptamina aceasta a liderilor din Franta, Germania, Rusia si Ucraina.

XS
SM
MD
LG