Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „Nouă ne place să vorbim despre democraţie, despre principiile democraţiei, despre separarea puterilor în stat. Dar o facem numai atunci când ne convine”


În studioul Europei Libere la Chișinău.
În studioul Europei Libere la Chișinău.

Interviul dimineții cu ministrul în exercițiu al agriculturii.

Travaliul prea îndelungat al puterii politice, devalizarea băncilor şi alte întâmplări de vremuri tulburi nu por să nu aibă efecte proaste şi asupra agriculturii. Despre problemele acesteia care sunt la suprafaţă, dar şi despre cele subterane, care sunt un fel de mine cu efect întârziat vom discuta un pic mai târziu, cu ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Aşadar, dle ministru, ritmul de constituire a unei guvernări seamănă tot mai mult ce cel de creştere a unei legume sau al unui fruct. Foarte încet, anevoios. Această perioadă lungă de incertitudine, cum se răsfrânge asupra agriculturii, eventualelor proiecte, planuri, strategii din domeniu? Că doar n-o fi de-a dreptul o fericire…

Vasile Bumacov: „Sectorul agro-industrial a demonstrat anul trecut că, în condiţii de embargouri, de crize, a supravieţuit, a fost în creştere. Dar vreau să spun că acest lucru nu poate fi menţinut la nesfârşit. Cu atât mai mult că ne aflăm într-o situaţie foarte complicată. Nu vreau să pară straniu că spun asta eu, un ministru al agriculturii, dar am ascultat ştirile în această dimineaţă şi mă gândeam că dacă doamna cancelar [Angela Merkel] este la Kiev, la Moscova, la München, în SUA, revine la Minsk, atunci vă daţi seama că suntem într-o situaţie foarte şi foarte complicată.

Deci, două mari probleme avem: ceea ce se întâmplă în zonă, la vecinii noştri, un fel de început al celui de-al treilea război mondial, şi criza financiară – ne vor crea probleme foarte mari în sector. Şi îmi pare foarte rău că după câţiva ani consecutivi de creştere, am putea să avem mari probleme.”

Europa Liberă: Să vorbim şi de alte probleme punctual. Recent, s-a întâmplat un lucru ieşit din comun, cum se pare: aţi declarat că la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) „se întâmplă ceva dubios şi asta pentru că anul trecut s-a perturbat acordarea corectă a subvenţiilor agricultorilor”. Aţi mai spus că aţi fost - ce cuvânt elegant! - „atenţionat de către unii reprezentanţi ai lumii interlope - să nu se mai amestece în activitatea acestei Agenţii”. În ţări cu sensibilitate normală faţă de asemenea declaraţii, mai ales din partea unui ministru ar fi ieşit un scandal uriaş cu efecte politice. Aici şi acum s-a întâmplat ceva?

Vasile Bumacov: „Era straniu dacă se întâmpla ceva la noi. Este totul diferit. În aceşti patru ani de mandat am încercat să demonstrez că agenţiile, structurile statului sunt ele pentru agricultori şi nu agricultorii pentru minister, pentru agenţii. Dar cu părere de rău s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nemulţumirea agricultorilor este una colosală, dar îmi pare foarte rău că această agenţie s-a situat şi deasupra ministerului, şi deasupra agricultorilor. Nu este un lucru bun. ”

Europa Liberă: Dar cum s-a întâmplat, dle ministru? Doar la un moment dat această agenţie se subordona chiar ministerului, nu?

Vasile Bumacov: „Nouă ne place să vorbim despre democraţie, despre principiile democraţiei, despre separarea puterilor în stat. Dar o facem numai atunci când ne convine. Agenţia, de fapt, a trecut sub control parlamentar, aşa, fără multă discuţie, şi noi practic nu ne putem promova politicile în domeniu din cauza acestor tensiuni care au apărut. Am mai avut un caz asemănător cu Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor. Parlamentul imediat a separat-o de Ministerul Agriculturii şi cred că dacă vor continua lucrurile tot aşa, şi această agenţie va fi separată de minister. Pentru că toată lumea doreşte ca nu agenţia sau funcţionarii să fie pentru agricultori, dar invers.”

Europa Liberă: Nu trebuia să se autosesizeze nimeni? Nimeni nu spune că aveţi sută la sută dreptate sau nu. E o chestie de verificare cel puţin la nivelul bunului simţ. Să se verifice, barem, dacă e un grăunte de adevăr şi asta deja ar fi grav cu privire la acordarea corectă a subvenţiilor pentru agricultori,cum aţi spus?

Vasile Bumacov: „Eu vreau să spun public încă o dată: aceste subvenţii sunt atât de importante pentru ca statul să-şi promoveze politicile în domeniul agriculturii, poate nu chiar atât sumele care sunt nu prea mari, dar oricum ajută foarte mult să direcţionăm dezvoltarea. Şi am avut rezultate foarte bune. Noi am avut în 2011 tensiuni în această agenţie, dar la acel moment, sub presiunea agricultorilor, a ministerului agenţia s-a întors la drumul cel bun şi în 2012-2013 am avut o reacţie foarte pozitivă din partea agricultorilor, un impact foarte bun a distribuirii subvenţiilor.

Dar în 2014 lucrurile au luat-o razna şi, ştiţi cum, când este vorba de sfârşitul unui mandat, se încep fel de fel de lucruri nu chiar bune. Îmi pare rău că la atâtea plângeri ale agricultorilor nu prea s-au luat măsuri, pentru că toată lumea aşteaptă ca ministrul să ia măsuri.

Dvs. vă amintiţi: de două ori amendat din cauza Şcolii de hipism care omora caii, pe urmă toţi restabiliţi în funcţie cei care au fost concediaţi din Agenţia pentru Siguranţa alimentelor care încercau să colecteze mită la export…; deci, este foarte complicat ca ministerul să ia aceste măsuri. Trebuie structurile statului care sunt specializate în domeniu să se ocupe de aceste lucruri. ”

Europa Liberă: Sugeraţi o întreagă luptă intestinală în toate aceste instituţii…

Vasile Bumacov: „Sigur. Sper că viitorul ministru va încerca să facă ordine. Altfel, eu nu ştiu cum noi mai putem păstra relaţiile de colaborare cu agricultorii.”

Europa Liberă: Aţi mai spus că „următoarea conducere a Guvernului şi a ministerului trebuie să facă ceva. Noi spunem că agricultorii trebuie să declare că li se cere mită, dar cei care au făcut-o au avut multe probleme”. O afirmaţie la fel de gravă! Este puţin oare ca instituţiile corespunzătoare să sară ca arse şi să investigheze ce s-a făcut sau se face cu banii, inclusiv cei europeni?

Vasile Bumacov: „Eu cred că se lucrează la aceste chestiuni. Vedeţi, partenerii noştri de dezvoltare tot au grijă de fondurile cu care ne ajută să dezvoltăm agricultura. Eu am ţinut foarte mult la această corectitudine. Cu cât vom fi mai corecţi, cu atât vom avea mai multe fonduri şi de la europeni, şi de la alţi parteneri de dezvoltare. Acest lucru contează foarte mult. Această structură trebuie să fie una ideală, transparentă, în aşa mod ca să putem obţine susţinerea necesară, fiindcă bugetul statului nu este unul care ar putea duce toată povara necesară în agricultură.”

Europa Liberă: Dar vom avea oare aceste fonduri dacă lucrurile stau aşa cum spuneţi ?

Vasile Bumacov: „Totul depinde de cum noi ne vom comporta. Este absolut important. Dar eu deja citesc unele expresii din partea partenerilor europeni şi îmi fac mari griji.”

Europa Liberă: Să vorbim acum şi de alte lucruri. Poate cineva nu ştie că nu Dvs. dictaţi la telefon procentul scumpirii unui produs sau altul. Totuşi, în opinia Dvs. cât de îndreptăţite sunt informaţiile sau speculaţiile privind majorarea preţului la pâine? Informaţie de care este îngrijorată destulă lume, pâinea fiind un produs chiar simbolic…

Vasile Bumacov: „Este foarte dureros când o parte din cetăţeni nu se uită la preţul pâinii, dar sunt foarte mulţi care numără fiecare bănuţ şi este foarte dureros când parvin aceste informaţii că, iată, acolo sau acolo s-a scumpit pâinea. Dar ar fi cinic din partea noastră să punem aceasta pe seama agricultorilor care sunt, poate, într-o situaţie şi mai dificilă.

E început de an agricol, creditele sunt în valută, leul e devalorizat, tot ce se cumpără din resursele materiale sunt din nou scumpite, iar când vine vorba de vândut grâul, oricum, chiar dacă preţurile sunt la bursă în dolari sau euro, oricum grâul merge prin intermediari care nu prea fac aceste recalculări. Aşa că este o situaţie complicată din cauza devalorizării valutei naţionale şi, sigur, vor duce această povară parţial şi agricultorii.

Nu este treaba unui ministru să scrie scrisori la BNM, să ceară susţinerea unor sectoare, sectorul de conserve, altele, dar sub presiunea lor totuşi am mers la acest pas, chiar ştiind că răspunsul va fi negativ. dar pe de altă parte, îmi vine foarte greu să explic agricultorilor cum unora, veniţi de pe-aiurea, li se pot acorda miliarde, iar pentru agricultori nişte credite mai favorabile nu sunt posibile.”

Europa Liberă: Vă referiţi la deturnarea miliardelor de lei din BEM despre care vorbeşte toată lumea…

Vasile Bumacov: „Vedeţi că unele bănci primesc miliarde ajutoare, iar unele sectoare, care sunt de fapt ramura de bază a economiei naţionale, nu pot beneficia. Şi, vă spun, îmi vine foarte greu să explic acest lucru agricultorilor, asociaţiilor de producători agricoli. Ar trebui să fim puţin mai atenţi la acest sector.”

Europa Liberă: Dle Ministru, acum, la momentul plecării - şi se pare că nu Vă veţi regăsi în noua formulă a Guvernului, dacă va fi în general acest guvern - ce regretaţi în primul rând că n-aţi reuşit pe parcursul aflări Dvs. în post?

Vasile Bumacov: „Regretele nu sunt lucruri serioase. Eu le mulţumesc colegilor din partid care au decis că ar fi bine să-mi mai revin, pentru că al şaselea an fără concedii, fără zile de odihnă, nu a fost simplu.”

Europa Liberă: O spuneţi cu ironie?

Vasile Bumacov: „Nu, nu, nu. Eu chiar le mulţumesc foarte mult, fiindcă sănătatea tot contează şi ar fi bine ca să-mi mai revin după această perioadă foarte complicată şi nu am ce să regret. Eu mi-am făcut datoria aşa cum am pututu şi aşa cum mi-au permis circumstanţele.”

Europa Liberă: După tonalitatea discuţiei de până acum, am trage altă concluzie: că nu vă regăsiţi în noul guvern din alte motive?

Vasile Bumacov: „Aceasta nu e o întrebare la mine. Dacă colegii aşa au decis, cred că este o decizie luată conştient.”

Europa Liberă: Deci, totuşi decizia nu vă aparţine. Respectiv, dle ministru, dacă regretele nu sunt lucruri care să se merite, care a fost performanţa sau realizarea în domeniul pe care l-aţi coordonat de care să Vă simţiţi dacă nu mândru, apoi cel puţin mulţumit?

Vasile Bumacov: „Eu sunt mândru de reformele pe care le-am făcut în domeniu şi o parte din ele dau deja rezultate. Sunt mândru că am reuşit să aduc agricultorii la locul lor, pentru că era un sector cumva uitat. Dar nici acum nu prea vor să-şi aducă aminte de agricultură cât este ce mânca în ţară şi sunt exporturi.

Problema este că noi prea mult timp am pierdut ca să aprobăm unele lucruri absolut evidente. Vă daţi seama? Doi ani de luptă pentru a numi agricultura sector strategic? Toată Europa ne scria scrisori şi ne întreba cu nedumerite: ce e cu voi, ce s-a întâmplat că nu consideraţi agricultura prioritară?

Apoi, o strategie pentru agricultură şi dezvoltare rurală care era condiţionată şi finanţată de europeni, nu era posibilă. Deci, acesta este un regret: că n oi am pierdut prea mult timp la lucruri neînsemnate, ceea ce se întâmplă de fapt şi acum, şi nu am tras atenţia la lucruri importante, ca să mergem mai repede înainte.”

XS
SM
MD
LG