Linkuri accesibilitate

Bulgaria și criza ucraineană


Ajutoare pentru refugiații din regiunea Odesei...
Ajutoare pentru refugiații din regiunea Odesei...

Etnici bulgari mobilizați de cele două părți beligerante participă la lupte și până în prezent 40 dintre ei au căzut victime conflictului.

Tensiunea din relațiile Rusiei cu Occidentul provoacă dispute interne în multe țări europene, între cei care doresc o politică fermă față de Kremlin și cei care cred că mai importantă este colaborarea cu Moscova. Excepție nu face nici Bulgaria.

Bulgaria este divizată în privința crizei ucrainene și a rolului jucat de Rusia în ea. Cu o lună în urmă din tabăra net prorusească a făcut parte numai micul partid ultranaționalist „Ataka”. Situația s-a schimbat după ce Partidul socialist, cea mai mare formațiune în tabăra opoziției, a organizat sub ferestrele Președinției primul său miting prorusesc pentru pace în Ucraina.

Printre lozinci se putea citi „Întodeaună cu Uniunea europeană, niciodată împotrivă Rusiei”. Este transcrierea principiului care a stat la baza politicii țarului Boris al III-lea în perioada celui de al doilea război mondial - „Întodeaună cu Germania, niciodată împotrivă Rusiei”. În timpul războiului Boris a trimis trupe de ocupație în Grecia și Serbia, dar nu și pe frontul din est.

Din tabără pro-rusească mai face parte partidul VMRO din coaliția Bloc patriotic – participant la guvernare. Supus unor presiuni din partea VMRO ministrul de externe Daniel Mitov a anunțat că Sofia va verifica informațiile despre „mobilizarea neproporțională” a bulgarilor din Ucraina și va încerca să trimită ajutor umanitar satelor bulgare din regiunile afectate de conflict. Aceste probleme vor fi discutate în timpul apropiatei vizite la Sofia a ministrului ucrainean de externe Klimkin.

Bulgaria va întreprinde acțiuni în vederea detensionării situației din regiunea Odesa unde au avut loc proteste spontane. Etnici bulgari mobilizați de cele două părți beligerante participă la lupte. Până acum bulgarii au dat 40 de victime.

Ministrul justiției Hristo Ivanov a promis o procedură simplificată de acordare de vize pentru bulgarii din zona de conflict. Pentru înlesnirea revenirii în vechea patrie va fi modificată Legea cetățeniei.

Blocul reformator și partidul GHERB și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile destabilizatoare ale Partidului socialist și „Ataka” care deservesc „interese străine, antieuropene și antinaționale”.

Președintele Rosen Plevneliev a cerut azi măsuri ferme împotrivă speculațiilor și zvonurilor despre mobilizarea - de fapt inexistentă - a rezerviștilor și dislocarea unor unități de luptă NATO. El a cerut să fie actualizat bugetul apărării astfel încât să corespundă riscurilor crescânde pentru țara. În acest an Bulgaria va participa la 77 de exerciții militare cu partenerii din Alianța.

XS
SM
MD
LG