Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: „Cred că noi am depășit faza de povești, trebuie să fim la faza de realități”


Valentina Ursu în dialog cu ministrul adjunct de externe al R. Moldova.

La ministerul de externe şi al integrarii europene de la Chișinău, echipa fostului premier pro-european Iurie Leancă a ramas neschimbata in cabinetul Gaburici. Portofoliul externelor este detinut in continuare de Natalia Gherman. Valentina Ursu a stat de vorba cu Iulian Groza, ministru adjunct si in cabinetul Gaburici, ca in cel condus de Iurie Leancă.

Europa Liberă: Dacă parcursul de eurointegrare rămâne inevitabil, ce trebuie să facă Moldova în continuare?

Iulian Groza: „În primul rând, trebuie să asigurăm buna implementare a Acordului de Asociere și să valorificăm pe deplin potențialul Zonei de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Și cum e posibil de făcut aceasta?

Iulian Groza: „Avem Agenda de asociere care a fost convenită încă anul trecut, până în anul 2017, s-a elaborat un plan cuprinzător de acțiuni la nivel național. Acest plan acoperă tot Acordul de Asociere, are peste 500 de pagini, este foarte detaliat, cu obiective concrete de la sectorul justiției și afacerilor interne, sectorul atragerii investițiilor, standardelor fitosanitare ș.a.m.d. Este un program cuprinzător care a fost aprobat anul trecut. Acum este pozitiv faptul că însuși programul de guvernare care a fost aprobat menționează foarte clar că la baza acestui program stă implementarea acelor obiective care au fost convenite deja. Respectiv, sarcina noastră este ca să asigurăm ca acest plan de acțiuni se implementează, iar Ministerul de Externe, fiind instituția coordonatoare a întregului proces, în cooperare cu Ministerul Economiei, care e responsabil de dimensiunea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător, împreună avem sarcina să asigurăm punerea în aplicare a acelor obiective care au fost trasate pe parcursul anului curent.”

Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla dacă se deviază de la acest parcurs? Se sistează asistența pe care o oferă Uniunea Europeană pentru implementarea Acordului de Asociere, pentru că o parte din bani au și venit?

Iulian Groza: „Sigur că prioritățile setate în implementarea Acordului de Asociere sunt corelate inclusiv cu sprijinul financiar care vine din partea Uniunii Europene. Și pentru noi este absolut important să punem în aplicare toate acele angajamente pe care ni le-am asumat pentru a continua să beneficiem de asistența financiară oferită de către Uniunea Europeană. În mediu Republica Moldova urmează să obțină pe parcursul următorilor trei ani 100-110 milioane de euro, bani care vor fi orientați în sprijinul implementării acestor reforme dictate de Agenda de asociere. Respectiv, corelația există, cu siguranță. Trebuie să asigurăm că ceea ce ne-am pus în plan de acțiuni ca priorități să le asigurăm până la sfârșitul anului curent, ca pe parcursul anului să primim respectiv și sprijinul planificat.”

Europa Liberă: Și calificativul de „poveste de succes”, așa cum era caracterizată Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, în imediata vecinătate a Uniunii Europene se menține?

Iulian Groza: „Cred că noi am depășit faza de povești, trebuie să fim la faza de realități. Realitățile sunt complexe atât în regiune, cât și în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Moldova poate să rămână ca o istorie de succes?

Iulian Groza: „Cu siguranță. Trebuie să tindem nu numai să fim o istorie de succes sau o poveste de succes. Trebuie să tindem să fim în realitate un succes, în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova, în primul rând pentru noi. Și acest succes ne poate fi asigurat, dacă Republica Moldova își va menține parcursul său european, va asigura ca acele angajamente, în primul rând în fața cetățenilor Republicii Moldova, incluse în programul de guvernare, ce vizează reforma justiției, combaterea corupției, dezvoltarea economică și multe-multe alte obiective vor fi puse în aplicare. Și în acest sens noi ne vom asigura coerența parcursului european al Republicii Moldova. Și vom continua să fim țara care a reușit să dezvolte un dialog aprofundat cu Uniunea Europeană și să-l dezvoltăm în continuare. Cu siguranță, Republica Moldova, fiind țara care beneficiază acum, la momentul dat, de călătorii fără vize în spațiul Uniunii Europene, țara care deja implementează Acordul de Asociere, țară care deja poate vedea anumite rezultate de pe dimensiunea comerțului liber cu Uniunea Europeană, ne plasează pe noi în avangardă. Pentru noi contează foarte mult ca să continuăm acest efort, să nu ne culcăm pe cealaltă ureche, să depunem mult mai mult efort. Trebuie să conștientizăm că sunt foarte multe lucruri de făcut și trebuie să asigurăm o anumită continuitate.”

Europa Liberă: Bruxellesul a salutat formarea unui guvern minoritar în Republica Moldova. Unii spun că UE ar fi renunțat să mai facă presiuni pentru continuarea reformelor.

Iulian Groza: „Important e că există un guvern care are un program ambițios și care este susținut de către partenerii noștri europeni. Nu ne rămâne decât să ne suflecăm mânecile și să asigurăm că ceea ce ne-am propus se implementează. Și nu numai să nu deviem de la parcursul de reforme și parcursul european al Republicii Moldova, dar să asigurăm o coeziune socială în Republica Moldova, să evităm diviziuni în cadrul societății, să găsim oportunități pentru a consolida această idee europeană, ca ea să fie asociată cu toți cetățenii Republicii Moldova. Noi trebuie să facem acest lucru nu prin declarații, dar prin acțiuni și rezultate.”

XS
SM
MD
LG