Linkuri accesibilitate

„Chișinăul are gripă jurnalistică, dar și gripă politică”


Jurnalul săptămânal cu Vitalie Șelaru.

Născut la 21 mai 1984 în satul Mingir raionul Hânceşti. Absolvent al Liceului teoretic Mingir, după care al Universității de Stat, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport din Chișinău (Masterant). A studiat kinetoterapia la Cluj, România. Activeaza un an la Mingir ca profesor de sport. În 2010 înființează primul post de radio din R.Moldova cu studioul într-un sat. În 2011 înființează postul de radio Hîncești Regional, iar în 2014 postul de radio Național FM Chișinău al cărui director este actualmente. E autorul emisiunii „Portret cultural istoric".

Luni

Dimineața a fost condimentată cu valsul fluturilor apoi am sărit din pat știind că mă așteaptă o cafeluță la bucătărie, a preparat-o cineva drag mie - erau și ciocolate. Imediat am pornit spre redacție, în drum am tot privit lung la panoul cursului valutar din stradă, care indica la cumpărarea monedei europene – 24 de lei și 50 de bani, nu i-a mai ramas mult până la 40 așa cum preconizase un economist. În redacție primul lucru care trebuie să-l fac este să fac poze invitatei colegilor de la matinal, Silvia Alegro. Ea a dat o nuanță pozitiva în dimineața asta studioului nostru, spunând că după ce s-a întors din State a început să facă muzică. Hmm….muzică în Republica Moldova, ce-i asta? Între timp o reporteriță îmi scrie că i-a revenit gripa, deci continuăm saptamâna cu doar 3 reporteri în redacție. Bine, mai public încă o dată anunțul pe pagina de Facebook cu locuri vacante pentru reporteri. Azi doar am să redactez o nouă ediție „Portret cultural istoric”, sper ca mâine să vină Andrei, care și el are o gripă, poate chiar montăm biografia lui Adrian Păunescu. Încă o colegă mă anunță că azi nu vine pentru că este racită. Chișinăul are gripă jurnalistică, dar și gripă politică, asta fără îndoială. Sper să o înece zăpada de afară, chiar e frumoasă iarna. Am lucrat la redactarea textului pentru „Portret cultural istoric”, și aștept să vină și colegul de la sunet. Azi am încercat să-mi găsesc cartea lui Napoleon Hill prin redacție, nici un rezultat, se vede că i-a placut cuiva din colegi și s-a luat cu lectura încât a uitat să mai anunțe că a luat-o în prizonierat. Spre seară încă sper să fiu contactat de agenția de publicitate de la București.

Marți

Cafeaua a fost prima plăcere de dimineață, apoi fuga la redacție. Astăzi Alex și Ghenadie l-au invitat pe Radu Butuc, un confecționar de articole din piele, el spune că taică-su îl tot intreabă după ce s-a lăsat de jurnalism dacă și-a mai găsit de lucru, Radu spune că se descurcă destul de bine și că are cerere mare pe piață. Cu Radu ne cunoaștem de mai mult timp, așa că după interviu am irosit aproape două ore într-o cafenea unde am planificat un traseu turistic pe biciclete peste Prut, cred că undeva prin Bucegi va intoarce bumerangul de cel puțin vreo 5-6 bicicliști, și daca tot așteptăm să vină sezonul cald, care începe mai sigur pentru așa deplasări ce implică înnoptări cu cortul, am zis să-l legăm de aniversarea a unui an de la lansarea postului de radio Național FM Chișinău anul trecut în 3 mai. Mai multe detalii veți afla pe parcurs urmărind pagina noastră de Facebook. Am revenit asupra cererii de finanțare pe care o urmează să o trimitem la Departamentul pentru relații cu românii de pretutindeni de la București. Mă gândesc că poate măcar anul acesta vom fi finanțați de la București, că saracul post de radio cât a purtat numele de Radio Mingir și Radio Hîncești Regional, cererea noastră n-a fost luată în seamă. Revăd încă o dată schița biografiei lui Adrian Păunescu, nu schimb nimic, e bine așa. Pe la 16:00 am găsit primul sponsor pentru traseul programat aniversării din 3 mai, un an de la existența postului de radio Național FM Chișinău. Pot să spun că azi am avut o zi reușită.

Miercuri

Cafeluța a fost solubilă și fără gust, am preparat-o singur în redacție unde m-am pomenit mai devreme decât în celelalte zile. Cum? Foarte simplu, n-am plecat ieri de aici. Mă gândesc la un concediu, măcar în 2015. Da, poze ca deobicei, azi a venit regizorul Nicolae Darie la Dimineața Națională, și uitat geanta la plecare, cred că o va recupera ceva mai târziu. Astăzi se ivesc din nou ocazii de a atrage și alți plasatori de publicitate, a sunat telefonul de câteva ori. În sfârșit m-am revăzut cu o veche prietenă și colegă de radio, Marina Vîzdoagă, am lucrat împreună la Radio Mingir și apoi la Radio Hîncești Regional, povești, nostalgii. Searaa prins contur pentru un contract de publicitate. Iar ziua de lucru chiar s-a prelungit cu o întrevedere cu o potențială colegă, cu care am ajuns la înțelegerea să intre în echipa Național FM Chișinău.

Joi

Nu mai spun nimic de poze, în fiecare dimineață sînt fotograf. Și azi am avut o cafea solubilă și amară. La mijloc de săptămână se mai ivesc și tensiuni, nu le dau atenție, îmi voi menține verticalitatea pe care o am mai întâi ca cetățean al statului român, prin urmare drapelul rămâne la locul lui. L-am rugat pe colegul Eugen să mergem cu mașina lui până la Radio-com, trebuia să semnez un acord de prelungire a contractului pentru anul 2015, Jurnalul de Seară pentru mine a fost cireașa de pe tort, l-am ascultat cu plăcere și am felicitat colegii pentru reportajele reușite. Redacția asta mai are nevoie de doi reporteri, altfel nu putem acoperi nici măcar ce e strict necesar. Spre seară pe la orele 19:00 durerile de cap m-au răpus, a trebuit să mă pun bine pe lângă canapeaua din redacție, să-mi dea și mie un loc printre toate obiectele care erau pe ea.

Vineri

De la prima oră am trecut la ceai, nu mă lasă durerile de cap, poze nu am făcut așa că încep să lucrez la o scrisoare pentru Ministerul Dezvoltării Informaționale, vreau să extind aria de acoperire și spre sudul Transprutniei, mă iertați, Republica Moldova. Verific poșta electronică, poate nu ar trebui să vă spun dar uneori mă amuz pe seama CV-urilor care vin la redacție, uneori ele întrec limita la cât sunt de haioase. Apoi încep să trag cu urechea la forfota din redacție, este ora 09 dimineața, editorul, Vlad Hatman distribuie sarcinile pentru reporteri și ascultă propunerile colegilor. Astăzi am lucrat și mai mult la conturarea unui contract de publicitate, deja este rezultatul, am primit un mesaj în care ne-au solicitat rechizitele societății. Azi nu vreau să urmăresc știrile, nici de la București nici de la Chișinău mai ales din Ucraina, știu prea bine că războiul va veni în scurt timp până la Nistru, îmi văd de treburile administrative prin redacție, facturi, contracte, media planuri cu oferte pentru companii, scrisori pentru instituții răspunsuri sau solicitări, telefoane, așa a trecut jumătate de zi. Nu putea să treacă ziua fără să fac poze și am făcut câteva poze doamnei vicepreședintă a legislativului Liliana Palihovici care a fost invitată la emisiunea de la 13.00, doar că nu am înțeles cine era invitatul și cine moderatorul, voi lua măsuri. Colegii din redacție îmi cer o colaborare mai bună cu Teatrul Mihai Eminescu, așa că încep să-l caut pe domnul Petru Hadîrcă. La 14:30 Am avut o întâlnire cu un amic din lumea reclamei pentru radiourile din Chișinău, cred ca în scurt timp voi vedea logoul Național FM pe panourile led din oraș.

XS
SM
MD
LG