Linkuri accesibilitate

Pâinea şi produsele de panificaţie s-au scumpit între 10-20% (moldstreet.md)


Explicaţii ale experților la întărirea leului la sfârşitul săptămânii trecute (Newsmaker.md).

Pâinea şi produsele de panificaţie s-au scumpit, anunţă o ştire de pe site-ul moldstreet.md. Scumpirea e între 10 şi 20% şi e cauzată de deprecierea leului, care a dus la scumpirea grâului şi creşterea costului la făină şi alte produse de import. Cel mai mare producător de panificaţie, întreprinderea Franzeluţa, deocamdată nu a majorat preţurile, mai scrie moldstreet.md, deşi scumpise unele produse încă la început de an.

Ziarul Naţional scrie că Chiril Gaburici va întreprinde prima sa vizită oficială peste hotare la Bruxelles. Anunţul a fost făcut ieri seara de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad, Filat, într-o emisiune televizată. Vlad Filat a repetat că „integrarea europeană a R. Moldova nu este negociabilă” şi că acţiunile care vor urma parcursul european se regăsesc atât în Acordul de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, cât şi în Programul de guvernare al noului Guvern. Printre priorităţile imediate ale Guvernului Gaburici se numără, potrivit liderului PLDM, definitivarea bugetului de stat al R. Moldova şi remiterea pentru aprobare în Parlament.

„Oamenii lui Putin, lideri ai Anti-maidanului de la Moscova”, titrează Adevărul Moldova. În articolul semnat de George Damian se arată că zeci de mii de oameni au mărşăluit sâmbătă în Moscova anunţând lansarea mişcării Anti-maidan, organizaţie care are ca scop zdrobirea oricărui protest împotriva regimului Putin. O privire mai atentă asupra liderilor acestei organizaţii dezvăluie faptul că este condusă de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. Unul dintre ei are numele Aleksandr Zaldostanov (poreclit Chirurgul) şi este de departe cel mai vizibil lider al noii mişcări create la Moscova. Şeful clubului de motociclişti „Lupii Nopţii”, Zaldostanov a organizat în trecut marşuri ale motocicliştilor ruşi la care a participat şi Vladimir Putin.

Newsmaker.md a căutat în mediul experţilor explicaţii ale întăririi leului la sfârşitul săptămânii trecute, după o depreciere fără precedent la început de săptămână. Analistul politic Victor Ciobanu a spus pentru publicaţie că nu ar fi de neglijat efectul stabilizator al investirii guvernului, dar că nu e lipsită de rost şi bănuiala că leul s-a apreciat urmare al unui ordin neformal pe care l-ar fi putut formula la adresa băncilor BNM. Este citată şi opinia lui Sveatoslav Mihalache, director al companiei investiţionale „Alfa Invest”, care se declară convins că aprecierea s-ar datora unei cantităţi mari de valută aruncate pe piaţă de jucătorii „negri” ai pieţei, în scopuri speculative.

XS
SM
MD
LG