Linkuri accesibilitate

Preţurile deprimante


Pe un simplu muritor înzdrăvenirea leului nu-l prea ajută atîta vreme cît preţurile, care au luat-o razna.

De pe colinele puterii ni s-a spus răspicat că leul se înzdrăveneşte rapid şi că totul va fi OK. Să fim liniştiţi, situaţia revine la normalitate, a declarat un reprezentant al puterii.

În realitate, lucrurile sînt grave, foarte grave. Pe un simplu muritor înzdrăvenirea leului nu-l prea ajută atîta vreme cît preţurile, care au luat-o razna, nu revin şi ele la cote suportabile.

Preţurile s-au umflat pe motiv că leul s-a depreciat în raport cu euro şi dolarul. Acum, cînd acelaşi leu se întăreşte, preţurile umflate nu mai vor să se dezumfle. Curios fenomen e acesta. Impresia mea e că aceste preţuri autohtone nu s-ar dezumfla nici dacă un dolar ar costa mîine numai 11 lei.

Ce să facă acum un pensionar simplu încolţit de boli? Numai un medicament simplu, pe care l-am cumpărat dintr-o farmacie ieri, costă cu 10 lei mai mult decît acum o lună. Încotro ne mişcăm, dragi guvernanţi?

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, vorbea într-o emisiune despre existenţa unor speculanţi, unor răuleni care umflă nejustificat preţurile. N-am înţeles însă cum vor fi pedepsiţi speculanţii.

Iată, de pildă, un kilogram de banane, care costa adineaori 23 de lei, costă acum în supermarketuri 33 de lei. Dar în alimentara din blocul meu acest kilogram de banane costă tocmai 40 de lei. Păi, e asta speculă sau nu este? Şi cine trebuie să se ocupe de clarificarea unor atari situaţii? Dar parcă numai bananele s-au scumpit?

Leul s-a prăbuşit, apoi s-a înzdrăvenit rapid, ca la comanda unui zeu, cineva s-a îmbogăţit şi nu are nici o durere de cap provocată de creşterea preţurilor. Dar omul simplu cum va exista de acum încolo?

XS
SM
MD
LG