Linkuri accesibilitate

Scurgerile în presă și războiul Filat-Leancă (deschide.md, Ziarul Național)


analistul militar Pavel Felgenhauer despre situația din Rusia (Timpul).

Newsmaker.md dedică mai multe articole situaţiei pe piaţa valutară. O ştire de pe acest portal constată că leul moldovenesc se va întări timp de o zi cu peste 5%, până la un curs de 18,36 lei pentru un dolar şi 21,99 lei pentru un euro. Un alt articol pe marginea întâlnirii recente cu bancherii a proaspătului premier Chiril Gaburici citează declaraţia acestuia făcută după această întrevedere. „Leul s-a depreciat până acum urmare a speculaţiilor băncilor şi ale cetăţenilor”, se declară convins prim-ministrul, care la fel prevesteşte o stabilizare a cursului valutar în perioada următoare.

Delipress.info citează un articol apărut în publicaţia franceză „Le Monde”, care califică investirea guvernului Gaburici la Chişinău drept un pas înapoi în calea integrării europene a republicii Moldova. „Statul cel mai avansat pe calea reformelor din parteneriatul estic al UE propus fostelor republici sovietice a făcut un pas înapoi, revenind la sânul Rusiei prin investirea unui guvern minoritar în frunte cu un om de afaceri controversat, Chiril Gaburici”, se arată în articolul citat. Potrivit publicaţiei franceze, alegerile legislative din 30 noiembrie 2014 dăduseră victoria celor trei partide pro-europene: Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi Partidului Liberal (PL), acesta din urmă poziţionându-se ca avocatul cel mai fervent al avansării Republicii Moldova în calea integrării europene, însă PLDM şi PDM nu au apreciat presiunea exercitată de către Comisia Europeană, principalul donator de fonduri al Republicii Moldova, pentru a reforma justiţia. Aceste două partide au preferat să facă apel la susţinerea comuniştilor pentru a învesti guvernul condus de Chiril Gaburici. Marele câştigător este Rusia lui Vladimir Putin, care a reuşit să menţină Moldova în sfera sa de influenţă şi să-şi menţină poziţiile la frontierele orientale ale UE, conchid jurnaliştii de la „Le Monde” citaţi de delipress.info.

Deschide.md semnalează un „război” care ia amploare dintre Vlad Filat și Iurie Leancă, după ce pe un portal anonim a fost publicată o scrisoare din septembrie în care conducerea PPE (din care face parte PLDM) l-ar fi taxat dur pe Leancă pentru susținerea pe care și-o anunțase față de Victor Ponta în campania pentru prezidențialele României. „Leancă a pus în pericol relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles”, a scris ieri ZiarulNational.md cu referire la această scrisoare. „Filat scoate din sertar arma de la Bruxelles pentru războiul cu Leancă. Acum, când cel din urmă își etalează intenția de a se izola de PLDM, trăgând după el o bună parte din electoratul acestei formațiuni, Filat „îi înfinge cuțitul în spate”, prin intermediul unor „scurgeri” în presă”, scrie pe de altă parte deschide.md. Aceaiaşi instituţie media citează reacţia lui Iurie Leancă. Acesta se declară convins că scrisoarea a fost o scurgere de informație asigurată de partidul său și preluată „cu zel” de instituțiile de presă loiale PLDM-lui.

Timpul.md preia de la publicația The Village un interviu cu expertul militar independent rus, Pavel Felgenhauer, care se referă la problemele și greutățile cu care se confruntă Forțele Armate ale Rusiei, principala amenințare concentrată în Asia Centrală și de ce politicienii ruși tind mereu să distrugă SUA. Pavel Felgenhauer spune, printre altele, că înarmarea și echiparea soldaților ruşi nu corespunde nivelului de modernizare, că în Rusia nu se produc arme de calibru mic moderne, nu se produc gloanțe corespunzătoare, nu se produc obuze de artilerie, Rusia nu are pușcă cu lunetă corespunzătoare, nici lunetisti, că tancul sovietic este mort, că aeronavele ruseşti nu pot susține în mod eficient unitățile de infanterie, pe timp de noapte și pe vreme rea, că forţele armate ruse ar avea probleme cu motoarele modern, electronica avia, radare moderne. Întrebat dacă crede posibilă a confruntare a Rusiei cu NATO în aceste condiţii, expertul rus răspunde în felul următor: „Da, ne pregătim pentru asta. Altfel cum s-ar explica programul de reînarmare pentru care s-au alocat atâția bani? Șeful Statului Major Valeri Gherasimov a declarat deschis că forțele noastre armate se pregătesc pentru un război mondial. E o chestiune inevitabilă.”

Nicolae Negru analizează într-un editorial publicat de ziarulnational.md, într-o cheie critică, anumite reacţii sarcastice care au apărut la nivelul opoziţiei liberale la participarea lui Nicolae Timofti la „Marșul Demnității”, organizat ieri în capitala Ucrainei, la împlinirea unui an de la răsturnarea regimului oligarhic, prorus, al lui Victor Ianukovici. „Lupta politică își are legile ei, luând uneori forme bizare, grotești, rațiunea, simțul măsurii, noblețea rareori își fac loc prin tranșeele aleșilor noștri care mor teatral de grija poporului, scrie Negru. Şi, totuși, ne-am fi așteptat la un pic de bun-simț, de 7 ani de acasă și chiar un pic de perspicacitate”, scrie editorialistul.

În opinia sa, gestul președintelui este un act de demnitate al poporului Republicii Moldova, de sfidare a Rusiei, de aceea dacă un deputat liberal afirmă că Timofti ar reprezenta interesele oligarhice, ar fi fost bine să nu opereze doar cu acuzații, ci să pună pe masă și niște probe, niște argumente, ca atacul să aibă măcar o explicație.

XS
SM
MD
LG