Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: e-sanatate.md


„Citiți astăzi pe Platforma E-Sănătate.MD despre al cincilea deces provocat de gripă din acest an. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 de ani din Chișinău. Acesta a decedat la două săptămâni după ce a fost internat în Spitalul Clinic Municipal nr.1. Potrivit specialiștilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, bărbatul a decedat din motiv că s-a adresat târziu la medic. Doctorii spun că gripa se deosebește mult de virozele simple, trebuie doar să fim atenți la evoluția simptomelor. În cazul în care o persoană s-a infectat cu un virus gripal, aceasta va simți brusc și brutal dureri de cap severe, febră până la 40, slăbiciuni, dureri la nivelul ochilor, tuse uscată, greață, vomă. În cazul virozelor aceste simptome se manifestă mai ușor și se dezvoltă lent. Perioada de incubație a gripei este de doar două zile, astfel că simptomele care apar brusc ar trebui să vă dea de înțeles că medicamentele pentru virozele simple nu vor fi eficiente.

Aflați din aceeași sursă că majoritatea spitalelor din țară au și mari probleme economice, nu doar lipsă de medicamente. Într-o singură lună de activitate unele instituții au înregistrat datorii de peste jumătate de milion de lei, restanțe pentru plata serviciilor de întreținere și pentru salariul lucrătorilor medicali. Totul, spun directorii de spitale, este din cauză că Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2015 nu a fost adoptată nici până acum. Astfel, instituțiile medicale sunt nevoite să lucreze cu bugetul valabil pentru anul trecut. Unii manageri prognozează datorii de milioane de lei în doar câteva luni de activitate, dacă bugetul pentru sănătate nu va fi modificat. Ei spun că cheltuielile reale ar putea fi acoperite doar cu un buget mai mare cu 20 la sută față de anul trecut.

Tot pe E-Sănătate.MD citiți despre faptul că Victor Ghicavîi, președintele Comitetului Național de Etică a acționat în judecată CNI, pentru actul de contestare emis prin care era stabilit oficial că acesta a admis un conflict de interese atunci când a avizat pozitiv mai multe studii clinice, în care erau implicați fiul și nora acestuia. Judecătoria Râșcani i-a dat câștig de cauză. Procesul a fost loc pe 20 ianuarie. Deși a pus în pericol sănătatea participanților la studii clinice, Ghicavîi continuă să se afle în funcția de președinte al Comitetului de Etică. Acesta poate fi demis numai prin ordinul ministrului.

Pe platforma noastră puteți citi povestea unei mămici din Chișinău care și-a pierdut fiica de cinci ani. Ea acuză doctorii de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii că n-au reacționat la timp și că au invocat diagnostice greșite, trimițând-o dintr-un spital în altul. În consecință, starea copilului s-a agravat, aflându-se în stare de comă jumătate de an, după care a decedat. Expertiza medico-legală a arătat că ea a suferit leziuni ireversibile ale creierului, provocate de o substanță necunoscută. Medicii și acum strâng din umeri și nu înțeleg ce s-a întâmplat de fapt.”

XS
SM
MD
LG