Ştirea deblocării parţiale a exporturilor de mere în Federaţia Rusă este salutată de ministrul a.griculturii, Ion Sula, şi de reprezentanții asociaţiilor de fermieri, care se aşteaptă ca în curând embargoul să fie ridicat în cazul tuturor producătorilor. Care sunt companiile care au dreptul să livreze mere în Federaţia Rusă şi cum au fost selectate...
Companiile anunţate în comunicatul Serviciul Federal pentru Control Veterinar şi Fitosanitar Rosselihoznadzor că au voie să exporte mere în Federaţia Rusă cu titlu de experiment provin din raioanele din nordul ţării - Ocniţa, Edineţ, Donduşeni, Briceni, Soroca -, din Găgăuzia şi din Transnistria. Autorităţile ruse au anunţat că au luat această decizie în urma consultărilor pe care le-a avut cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor de la Chişinău (ANSA). Fostul şef al ANSA, actualul ministru al Agriculturii, Ion Sula, nu cunoaşte însă cum au fost selectate firmele indicate de Rosselihoznadzor.
„Important ca acum noi să reluăm acest export, să demonstrăm că avem un sistem funcţional ce ţine de siguranţa produselor, care sunt livrate nu numai pe piaţa Federaţiei Ruse, ca ulterior să putem să revenim pe pieţele tradiţionale”.
Ministrul a spus că autorităţile de la Chişinău nu pot garanta cât de calitative sunt fructele companiilor din stânga Nistrului, întrucât autorităţile constituţionale nu controlează acel teritoriu. Totodată, el a spus că nu cunoaşte dacă toate firmele indicate de partea rusă au actele în regulă ce le-ar permite să facă exporturi. Ion Sula a refuzat să comenteze substratul politic al deciziei părţii ruse de a renunţa parţial la embargo.
În timp ce ministrul agriculturii nu cunoaşte cine şi cum a selectat companiile cu drept de a exporta mere în Rusia, liderul Socialiştilor, Igor Dodon, ştie în detaliu când vor fi ridicate şi alte interdicţii la exporturile de conserve şi de carne.
„Cunoaşteţi că eu şi săptămâna trecută am fost la Moscova şi probabil voi mai fi în următoarele săptămâni. Noi acum ducem discuţii şi vom face tot posibilul să continuăm lista produselor pentru care va fi reluat exportul pe piaţa Federaţiei Ruse. Într-o situaţie catastrofală se află industria de conserve. Eu sper foarte mult că în martie ne va reuşi să deblocăm câteva fabrici de conserve, pentru a putea exporta produsele care stau în depozite. Sper că în luna martie-aprilie cel târziu vom putea relua şi exportul de carne”.
Igor Dodon a spus că în listă ar putea ajunge şi alte firme care se vor adresa la comisia parlamentare pentru agricultură, condusă de colegul său de partid Radu Mudreac. El a precizat că ar urma să fie livrate în Rusia 20.000-25.000 tone de mere, cam o jumătate din stocurile care există acum în ţară.
Preşedinta unei asociaţii de exportatori, dar şi producător de mere, Aliona Mandati, afirmă că pentru fermieri demult nu mai e un secret cine sunt oamenii de afaceri de pe lista Rosselihoznadzor. Chiar şi aşa, ea zice mulţi producători speră că vor putea livra fructe în Rusia din numele firmelor care figurează pe lista inclusă de Moscova:
„Dacă o să luaţi şi-o să vă uitaţi, să faceţi o analiză, câte voturi s-au dat pentru Partidul Socialiştilor în satele date, o să fie totul clar. Noi ştim foarte bine că aceste persoane au lucrat pentru Dodon în campanie. Le-au dat voie, bine că le-au dat voie, prin ăşti vom exporta şi noi. Deci este evident. Şi Rusia încă odată arată de partea cui este şi pe cine susţine şi este un pas făcut electoral în susținerea lui Dodon”.
Temerea experţilor e că schema de export spre Rusia doar pentru anumite companii ar putea include şi elemente de corupţie, aşa cum s-a întâmplat în trecut.