Linkuri accesibilitate

Ion Jigău: „Prima cerință ar fi transparența cheltuielilor unui nou partid”


Interviul dimineții cu directorul casei de sondaje CBS-AXA.

Ce spun sociologii, mai au încredere alegătorii moldoveni în politicienii despre care spun că una promit în campanie şi alta fac la guvernare? În ce state există partide finanţate, inclusiv, de cetăţeni? Răspunsuri la aceste întrebări a oferit Europei Libere directorul Casei de Sondaje CBS-AXA, sociologul Ion Jigau:

Ion Jigău: „Cea mai clasică este în Statele Unite ale Americii, unde candidatul la preşedinţie îşi anunţă contul, anunţă colectarea de fonduri, el are câţiva oameni care voluntar lucrează pentru el şi ei fac agitaţie la televiziune, în presă şi cetăţeanul simplu, alegătorul depune bani acolo. Media vărsărilor, de exemplu în cazul lui Obama a fost ceva mai mult de o sută de dolari, dar bineînţeles, cineva a putut să dea şi jumătate de milion iar cineva a dat 10 dolari. În multe ţări occidentale analogii sunt.”

Europa liberă: Dar ce premise trebuie să existe pentru crearea unui asemenea partid?

Ion Jigău: „În cazul nostru, premisă există, este dezamăgirea cetăţenilor de toată clasa noastră politică. Faptul că la noi partidele sunt partidele unui singur jucător, care este şi finanţatorul de regulă, îi nemulţumeşte pe cetăţeni şi atunci asta formează un spaţiu care ar putea stimula apariţia unui astfel de partid.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca şi sociolog, ştiind cumva cum gândeşte cetăţeanul din Republica Moldova, credeţi că un asemenea partid are şanse?

Ion Jigău: „Şanse există oricând. Problema este că totuşi, la noi, cetăţeni dispuşi să facă acest de vărsăminte nu sunt atât de mulţi, dar sunt. Totuşi activi politic, noi avem între 5 şi 10% oameni, în total adulţi. Ceea ce este un număr destul de considerabil, având în vedere că noi avem aproape trei milioane de alegători, asta înseamnă cam vreo 250 de mii de oameni. E un număr totuşi mare. Dacă aruncă fiecare câte un leu măcar, asta-s totuşi 250 de mii de lei, dar nu vor arunca numai câte un leu.”

Europa Liberă: Deci ar putea să prindă o asemenea idee în rândul cetăţenilor?

Ion Jigău: „Ar putea să prindă, depinde cine va fi cel care va lansa ideea, câtă încredere va avea dânsul, fiindcă asta este capitalul cel mare al unui politician şi cât de convingători vor fi şi voluntarii care vor lucra pentru el.”

Europa Liberă: Ştim cine este, iată Iurie Leancă, domnia sa în sondaje arată destul de bine în ultimul timp.

Ion Jigău: „Da, dar în mare măsură această încredere era legată şi de jilţ.”

Europa Liberă: Deci de funcţia de prim-ministru pe care o deţinea domnia sa?

Ion Jigău: „Acum să vedem cât va rămânea din încredere după ce el nu mai este în acest fotoliu. Dacă oamenii care îl vor susţine pe dânsul vor avea un grup important de susţinători, care la rândul lor au şi ei o încredere, cel puţin în unele segmente de populaţie, atunci s-ar putea să poată strânge aceşti bani.”

Europa Liberă: Domnule Jigău, din punctul dumneavoastră de vedere, ştiind cumva şi situaţia partidelor, situaţia finanţării partidelor în Republica Moldova, este posibil să ai un partid finanţat exclusiv din banii cetăţenilor sau e nevoie totuşi de injectări mai consistente poate?

Ion Jigău: „Acum da, sunt necesare injectări masive, dar eu nu neg că ar putea apărea şi un astfel de partid, depinde de cât de convingători vor fi liderii acestui partid şi voluntarii care vor lucra. Trebuie să aduc aminte că, de exemplu, în anii '87, '88, '89, '90 se strângeau la teatrul de vară bani cu sacii, dacă ţineţi minte această perioadă. Atunci oamenii nu stăteau la gând dacă să dea un 50 de ruble sau mai mult, sau mai puţin, dar se strângeau saci mari de bani acolo.

Evident că cei de atunci au pierdut încrederea, mulţi din ei erau romantici, chiar din cei care strângeau, dar liderii lor au pierdut încrederea totală. Acum, cei care mai ţin minte această perioadă nu ştiu cât vor fi de dispuşi să facă acest lucru. De fapt, partidul va fi trebui să aibă foarte transparent cheltuielile, pentru ca cetăţeanul să vadă că banii lui au mers pentru un anumit scop. La noi nu este o aşa tradiţie. Prima cerinţă este transparenţa cheltuielilor acestui partid şi trebuie să spun că îmi vine greu să prezic cât de bine vor reacţiona cetăţenii noştri. Este totuşi o experienţă absolut nouă în politica noastră.”

Europa Liberă: Domnule Jigău, dacă puteţi să faceţi un portret al alegătorului din ziua de azi, care ar fi acesta?

Ion Jigău: „Cel mai important este că el este dezamăgit şi nu are încredere aproape în nimeni. El are în credere numai în el, personal, şi în Dumnezeu, adică în puterea divină. În rest, el nu prea crede în nimeni. Oamenii mai cred în unii politicienii, aceştia nu au pierdut total încrederea populaţiei, dar ea oricum este destul de joasă.”

XS
SM
MD
LG