Linkuri accesibilitate

Proteste la Tiraspol împotriva administraţiei Şevciuk


Тирасполь протестующий
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00

La miting s-au adunat cca 300 de oameni, iar vorbitorii i-au îndemnat pe transnistreni să nu se teamă să le ceară socoteală autorităţilor.

Politicile de austeritate ale administraţiei Şevciuk au început să scoată oamenii în stradă. În ultima zi de iarnă, la Tiraspol a avut loc un miting de protest împotriva majorării tarifelor la serviciile din sectorul de locuinţe, medicină şi învăţământ. Organizatorul acţiunii, Mişcarea socială „Unitatea populară” solicitase autorităţilor ca mitingul de protest să aibă loc în piaţa centrală a oraşului, dar i-a fost repartizat un loc – terasa de vară a Parcului Victoriei. La miting s-au adunat cca 300 de oameni din mai multe localităţi şi raioane din regiunea transnistreană.

Liderul Mişcării „Unitatea populară” Anatolii Dirun a îndemnat oamenii să nu se sfiască să întrebe autorităţile ce au făcut şi de ce au adoptat anumite decizii, indiferent în ce domenii: medicină, educaţie sau agricultură:

Anatolii Dirun: „Costul întreținerii unui hectar de pământ a crescut, în medie, de 2,5-3 ori. Aici intră şi irigarea şi energia electrică, ş.a.m.d. Iar nouă ne spun că agricultura se va descurca. Aş vrea să mă uit la aceşti specialişti cum se descurca ei în aceste condiţii. Atunci când ministrul ne spune că aveţi o productivitate mică la hectar, l-aş ruga pe acest ministru să se urce pe tractor şi să lucreze mecanizator. Există experienţa Rusiei: criza din 1998 – guvernul Kirienko a fost demis. L-au chemat pe Primakov. Şi ţara a revenit la normalitate şi a început să se dezvolte.”

Denis Sivakov, preşedinzele Fundaţiei pentru dezvoltare economică şi unanitară „Sozidanie” i-a îndemnat pe transnistreni să-şi apere viitorul lor:

Denis Sivakov: „În 2012 am fost la forumul internaţional Seliger din Rusia, unde ne-a vizitat şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Am reuşit să-i adresez o întrebare despre soarta de mai departe a Transnistriei, ce crede despre asta Rusia. Atunci preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus că numai poporul însuşi al Transnistriei îşi poate decide soarta, iar Rusia va sprijini această decizie. L-au citat mulţi politicieni, inclusiv preşedintele nostru. Dar în acelaşi timp se încearcă înfierarea noastră cu dangaua Maidan. De aceea, eu vreau să declar că noi facem ceea ce-a spus preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin. Noi ne croim soarta noastră. Eu vreau ca din acest stat să nu plece tinerii, eu vreau ca ei să rămână şi să lucreze aici spre binele Transnistriei. Pentru viitorul tău trebuie să lupţi”.

Şefa comitetului local din circumscripţia 35, Vera Tremba, s-a arătat indignată de creşterea fulminantă a preţurilor la serviciile medicale şi a facturilor pentru serviciile în comun, în timp ce pensiile ar putea fi reduse cu 30 la sută, după cum a anunţat şeful administraţiei transnistrene:

Vera Tremba: „Tarifele la întreţinerea sectorului de locuinţe au atins cote insuportabile. Cum putem supravieţui cu salariile noastre? Mi-au zis că pensia medie este de 1400 de ruble. I-am întrebat atunci: cum adică – medie? Pentru că la noi pensiile sunt de 600, 700, 800, la mine pensia-i de 940 de ruble. Am achitat facturile pentru luna ianuarie şi m-a costat 490 de ruble. Şi ce mi-a rămas? Pe ce să trăiesc? Iar nouă ne-au majorat preţurile la pâine, la medicamente enorm de mult – dacă în august dădeam pe medicamente 80 de ruble, acum le-am cumpărat cu 190”.

Vadim Doni, deputat în sovietul orăşenesc Tiraspol, a declarat că frumoasele şi noile troleibuze care circulă de câteva luni pe străzile din Tiraspol şi Bender nu ar fi de fapt un cadou din partea Rusiei, ci ar fi fost procurate în leasing, şi acum populaţia şi aşa săracă a Transnistriei trebuie să suporte această cumpărătură. O prevedere cu aceste cheltuieli a fost indicată în proiectul bugetului orăşenesc pe care aleşii locali nu o acceptă şi refuză să o aprobe.

Vadim Doni: „Am senzaţia că noi încă n-am ieşit din criza asta, încă din anii 90. Însă nu ştiu de ce în urma acestei crize cineva devine mai bogat, transformând lumea în oamenii săraci iar în ultima vreme cred că cineva doreşte în genere să ne transforme în cerşetori. Iertaţi-mă, ce facem? De aceea astăzi vom vorbi cu voce tare, aşa încât actuala putere să ne audă, să-şi audă poporul, să audă aspiraţiile acestor oameni, pentru că mai mult nu se poate continua”.

În încheierea mitingului au răsunat îndemnuri la unitate pentru restabilirea echităţii sociale.

„Vreau să spun că pentru omul rus, atunci când el ştie că luptă pentru adevăr, nu există ţinte de neatins. Când omul rus simte că luptă pentru dreptate, el cu siguranţă va învinge. Cauza noastră e dreaptă şi noi cu siguranţă vom învinge!”

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG