Linkuri accesibilitate

„Problema Leancă” (P. Bogatu/Politicon.md)


Asasinarea opoziționistului rus Boris Nemțov - o pată neagră pe imaginea a ceea ce se numește lumea rusă și Rusia contemporană (Anatol Țăranu/IPN).

Într-o analiză semnată de Petru Bogatu și publicată pe platforma Politicon.md, autorul își începe materialul cu constatarea că oricare ar fi atitudinea față de plecarea fostului premier din PLDM, un lucru este indubitabil, și anume, dacă se constituia o majoritate parlamentară, nu exista problema Leancă. Dacă-și face un nou partid, exista probabilitatea ca acesta să fie urmat nu doar de unii camarazi din fostul partid, ci și de unii reprezentanți din Partidul Democrat, continuă autorul. În opinia sa, chiar dacă Leancă a greșit adesea, el are imaginea unui politician incoruptibil, un atu care se suprapune cu dezamăgirea produsă de alianța minoritară. Dacă partidele pro-europene nu vor conteni să calce prin gropi, scrie editorialistul, gafele lor vor forța o parte a electoratului să caute alternative, este de părere Petru Bogatu.

Jurnaliștii de la Agenția de presă IPN îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. El susține că asasinarea opoziționistului rus Boris Nemțov este o pată neagră pe imaginea a ceea ce se numește lumea rusă și Rusia contemporană, mai ales pe fundalul războiului din Ucraina și înrăutățirii situației internaționale din cauza acțiunilor pe care le întreprinde Rusia. Asasinarea celui mai de vază reprezentat al opoziției ruse este un caz ce atestă o maladie a societății ruse, notează Țăranu. De aceea, în opinia sa, toate țările de lume și în primul rând cele din vecinătatea Rusiei trebuie să se gândească bine cum să conceapă relațiile cu această țară, pentru că simptomele sunt foarte proaste, conchide analistul.

Jurnaliștii de la portalul mold-street.com scriu că deprecierea leului moldovenesc a provocat și un val de retrageri de bani din bănci, și anume de pe conturile bancare în monedă națională. Astfel, în ultimele două luni, soldul depozitelor în lei, notează jurnaliștii, s-au diminuat cu 2, 2 miliarde de lei. Persoanele juridice au retras circa 1,4 miliarde de lei, pe când persoanele fizice în jur de 800 de milioane de lei. De asemenea, jurnaliștii scriu că cele mai afectate de retragerea depozitelor sunt cele trei bănci aflate sub administrarea Băncii Naționale: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG