Linkuri accesibilitate

La Moscova au avut loc funeraliile lui Boris Nemțov


Imagini de la ceremonii sînt transmise în direct pe site-ul Europa Libere/Radio Libertatea.

Mii de persoane au participat la Moscova la ceremonia de la Centrul Saharov în memoria politicianului Boris Nemțov, ucis vineri noapte (28 februarie) în imediata apropiere a Kremlinului.

Membri familiei, purtând fotografii ale politicianului, se află în jurul sicriului deschis. Peretele din spate este, de asemenea, acoperit cu poze alb-negru, descriind cariera fulminantă a lui Nemţov, de „jucător” politic activ în timpul regimului lui Boris Elţîn şi de oponent consecvent al preşedintelui Vladimir Putin.

Lumea mai stătea la coadă să depună flori la scriu, când s-a încheiat ceremonia comemorativă, iar corpul neînsuflețit a fost dus la cimitirul Troiekurovskoie, pentru înmormântare.

Urmărind maşina cu sicriul lui Nemtov, mulțimea a început să scandeze „Rusia va fi liberă”, relatează radio Svoboda.

O lume îndoliată la înmormîntarea lui Boris Nemțov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

„Nu-i spun la revedere, pentru că eroii nu dispar”, declara Dimitri Gudkov, unii din puținii politicieni de opoziție care mai sunt în parlamentul de la Moscova.

„Boris Nemțov era unul din cei mai importanți reprezentanți ai intelectualității și opoziției noastre. Lasă un mare gol în urma sa”, comenta pentru radio Svoboda Elena Ustinova, femeie de afaceri, prezentă la Centrul Saharov.

Vorbind la ceremonie, fostul premier Mihail Kasianov, şi el membru al opoziţiei, a declarat că multă lume „nu-l agrea, pentru că încerca să explice, să descopere rădăcinile problemelor, să aducă argumente”. „Devenise inamicul multora”, a continuat Kasinov pentru a încheia cu o întrebare retorică: „Cum este posibil ca în Rusia anului 2015, un politician să fie ucis, ostentativ, în centrul Moscovei?”

Iar Anatoli Ciubais, alt arhitect al marilor privatizări din anii 90 alături de Nemțov și Egor Gaidar, a avut următorul comentariu: „25 de ani Boris a fost mereu sub presiune, dar nu a trădat niciodată, pe nimeni”.

Mai mulţi politicieni europeni, între care preşedintele Parlamentului polonez, nu au primit dreptul de a intra în Rusia sau au fost „îndemnaţi” să renunţe la planul de a participa la funeraliile lui Nemțov.

Printre oficialităţile străine care vor participa se numără ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Preşedintele Vladimir Putin, care a calificat asasinatul drept „o provocare”, nu participă la ceremonii. Este însă reprezentat de emisarul Kremlinului în Duma de Stat, Garry Mink.

În cimitirul Troiekorovskoie, unde este înmormântat Nemțov se află și mormântul jurnalistei de investigație Anna Politkovskaia, ucisă în 2006 - a fost împușcată în holul blocului ei, în centrul Moscovei.

Luni, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a cerut ca uciderea lui Nemțov să nu fie folosită „în scopuri politice” şi a asigurat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului că preşedintele Vladimir Putin „a cerut imediat deschiderea unei anchete, care este urmărită cu o atenţie deosebită”.

Anchetatorii au declarat că sunt în căutare de indicii, care ar putea lega asasinatul fie de viaţa privată a lui Boris Nemtov, fie de scena teroristă sau de cea legată de criza din Ucraina. Nu ar fi exclusă nici alternative unei tentative de destabilizare a ţării.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut Rusiei să întreprindă o anchetă „cinstită, transparentă şi credibilă. Iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe l-a descris luni pe Nemtov drept un „avocat neobosit al ţării sale, un critic al corupţiei, un avocat al drepturilor omului şi transparenţei”,

Tînara care era cu politicanul Boris Nemțov în noaptea în care acesta a fost asasinat a declarat că nu l-a văzut pe ucigaș, pentru că acesta a venit din spate. Ana Durițkaia, care e ucraineană, a fost între timp eliberată de poliţia rusă, după o lungă anchetă şi s-a întors la Kiev. Duriţkaia declara luni, într-un interviu televizat, că a văzut mașina care a plecat de la locul crimei, fără însă să-i poată vedea numerele de înmatriculare și nici să-și dea seama ce tip de mașină era.

XS
SM
MD
LG