Linkuri accesibilitate

Doliu în rîndurile opoziției în Rusia


La un meeting în memoria lui Nemțov la Pskov
La un meeting în memoria lui Nemțov la Pskov

„Boris Nemțov a fost unul din cei mai importanți reprezentanți ai intelectualității și opoziției noastre”.

Mii de persoane au participat la Moscova la ceremonia de la Centrul Saharov în memoria politicianului Boris Nemțov, ucis vineri noapte (27 februarie) în imediata apropiere a Kremlinului.

Membri familiei, purtând fotografii ale politicianului, s-au aflat în jurul sicriului deschis. Peretele din spate este, deasemeni, acoperit cu poze alb-negru, descriind cariera fulminantă a lui Nemţov, de „jucător” politic activ în timpul regimului lui Boris Ielţîn, şi de oponent consecvent al preşedintelui Vladimir Putin.

Lumea mai stătea la coadă să depună flori la scriu, când s-a încheiat ceremonia comemorativa. Corpul neînsuflețit a fost dus la cimitirul Troiekurovskoie, pentru înmormântare. Urmărind masina cu sicriul lui Nemtov, mulțimea a început să scandeze „Rusia va fi liberă”, relatează Radio Svoboda.

„Nu-i spun la revedere, pentru că eroii nu dispar”, declara Dimitri Gudkov, unii din puținii politicieni deopoziție care mai sunt în parlamentul de la Moscova. „Boris Nemțov era unul din cei mai importanți reprezentanți ai intelectualității și opoziției noastre. Lăsă un mare gol în urma sa”, comenta pentru Radio Svoboda, Elena Ustinova, femeie de afaceri, prezentă la Centrul Saharov.

Vorbind la ceremonie, fostul premier Mihail Kasianov, şi el membru al opoziţiei, a declarat că multă lume „nu-l agrea, pentru că încerca să explice, să descopere rădăcinile problemelor, să aducă argumente”. „Devenise inamicul multora”, a continuat Kasianov pentru a încheia cu o întrebare retorică: „Cum este posibil ca în Rusia anului 2015, un politician să fie ucis, ostentativ, în centrul Moscovei?”

Anatoli Ciubais, alt arhitect al marilor privatizări din anii ‚90 alături de Nemțov și Egor Gaidar, a avut următorul comentariu „25 de ani Boris a fost mereu sub presiune, dar nu a trădat niciodată, pe nimeni”,

Mai mulţi politicieni europeni, între care preşedintele Parlamentului polonez, nu au primit dreptul de a intra în Rusia sau au fost „îndemnaţi” să renunţe la planul de a participa la funerariile lui Nemțov.

Printre oficialităţile străine s-a numărat și ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Preşedintele Vladimir Putin, care a calificat asasinatul drept „o provocare”, nu participă la ceremonii. Este însă reprezentat de emisarul Kremlinului în Duma de Stat, Garry Mink.

În cimitirul Troiekurovskoie, unde este înmormântat Nemțov, se află și mormântul jurnalistei de investigație Anna Politkovskaia, ucisă în 2006: ea a fost împușcată în holul blocului ei, în centrul Moscovei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG