Linkuri accesibilitate

SUA îndeamnă Moldova la acțiuni rapide și decisive


Tony Blinken
Tony Blinken

Anthony J. Blinken la Chișinău: Statele Unite doresc să sprijine Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.

Un înalt oficial american, Anthony J. Blinken l-a îndemnat pe noul premier Chiril Gaburici la acţiuni „foarte rapide şi decisive” pentru aplicarea reformelor pro-europene promise cetăţenilor de partidele de la guvernare la recentele alegeri. Vorbind la Chişinău, secretarul adjunct de stat care a mai fost în vizită în 2011 împreună cu vicepreşedintele american Joe Biden, a spus că Statele Unite doresc să sprijine Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană şi să treacă obstacolul principal care-i stă în cale, corupţia.

În 2011, atunci cînd venise la Chişinău pentru prima oară, Anthony J. Blinken declara că Republica Moldova „reprezintă o sursă de inspiraţie pentru regiune”, lăudând decizia de atunci a Alianţei pentru Integrare Europeană de a-şi asuma „reforme dificile”. La o distanţă de patru ani, secretarul Adjunct de stat al SUA a observat că evoluţiile pozitive din ţară depind de modul în care va fi combătută corupţia, va fi îmbunătăţit mediul de afaceri, dar şi de soluţiile pentru diversificarea surselor energetice:

„Cred că cea mai mare provocare a ţării este combaterea corupţiei. (...) De fapt, corupţia este un cancer care mănâncă din puterea politică şi economică, descurajează cetăţenii, epuizează resursele publice şi spune investitorilor: nu veniţi aici. Este singurul obstacol în calea progresului în multe ţări şi rămâne o provocare pentru Moldova. (...) Lupta împotriva corupţiei cere implicarea tuturor forţelor politice”.

E lucru ştiut că Statele Unite ale Americii sprijină nu doar prin mesaje de încurajare făgaşul reformator al autorităţilor moldovene. SUA se numără printre primii trei donatori externi ai Republicii Moldova. Din 1992, de când au fost stabilite relaţiile diplomatice moldo-americane, SUA a oferit Republicii Moldova asistenţă în valoare de 1,2 miliarde dolari. În discursul său, premierul Chiril Gaburici a încercat să dezminta suspiciunile că guvernului său nu ar avea libertatea necesară pentru a duce la bun sfârşit reformele incluse în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Gaburici a menţionat că vizita înaltului oficial american la doar două săptămâni după investirea noului Guvern ar demonstra o expresie elocventa a sprijinului politic constant acordat Republicii Moldova din partea Statelor Unite:

„În acest sens, merită a fi menţionate Rezoluţiile Congresului SUA cu privire la susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, precum şi a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii ţării, care au fost aprobate univoc în anul 2014. Mizăm în continuare pe rolul activ al partenerilor americani în negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.”

Anthony Blinken se află în Republica Moldova în cadrul unui turneu european. Secretarul de stat adjunct al SUA şi-a început vizita ieri, în Franţa. După Chişinău, oficialul va merge la Londra şi Berlin, iar pe 6 martie va ajunge la Kiev. Vizita la Chişinău a înaltului demnitar de la Washington dă de gândit observatorilor politici. Pe fundalul crizei din Ucraina, includerea Republicii Moldova în acest turneu european nu este întâmplătoare, crede directoarea de programe de la Asociaţia de politică externă Victoria Bucătaru:

„S-a punctat foarte bine în discursul oficialului american un element care eu, personal, cred că lipseşte de pe agenda politică internă, dar şi din spaţiul public de multe ori: criza de securitate regională, intervenţiile Federaţiei Ruse în Ucraina şi instabilitatea din regiunea est-europeană, în primul rând, au avut drept scop împiedicarea modernizării statelor est-europene şi realizarea reformelor. Este important să se conştientizeze atât la nivel la nivel guvernamental, dar şi la nivelul cetăţenilor de rând, că reformele, deşi dureroase, sunt necesare anume pentru a evita provocări la adresa securităţii per ansamblu, dar şi destabilizarea situaţiei interne în particular.”

Victoria Bucătaru notează şi latura simbolică a vizitei lui Anthony J. Blinken. În martie acum un an, la Washington, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii lansau un dialog strategic pentru cooperarea în domenii precum energia, securitatea şi consolidarea democraţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG