Linkuri accesibilitate

Tîrgul de Turism de la Chișinău în așteptarea promovării itinerariilor autohtone


Astăzi la Tîrgul de Turism de la Chișinău
Astăzi la Tîrgul de Turism de la Chișinău

La mare căutare sînt destinațiile exotice...

Federația de Promovare a Turismului din Moldova, care întrunește numeroase firme de turism, a organizat astăzi prima ediție a unui târg de turism, unde vizitatorii pot cumpăra oferte avantajoase. Nici o firmă nu oferă însă destinații interne. Europa Liberă a încercat să afle din ce motive.

Pentru vizitatorii cu care am reușit să stau de vorba cuvântul turism înseamna întâi de toate o călătorie peste hotare.

„Caut, am doi nepoţei şi tare aş vrea să plec cu ei, să mai vadă lumea.”

„Zakynthos din Chişinău? Nu avem, avem zbor din Iaşi, dacă vreţi.”

„România este o ţară foarte frumoasă şi nu am văzut-o destul.”

În topul destinaţiilor de vacanţă figurează Grecia, Bulgaria şi Turcia, indiferent dacă oamenii şi-au planificat să viziteze locuri exotice, monumente arhitecturale sau să facă tratament.

Pe una din primele vizitatoare ale târgului, o pensionară din Chişinău o surprind făcând calcule după ce a adunat pliante cu oferte de la diverse agenţii de turism. Ea a lucrat mai bine de doi ani în afara ţării şi spune că ar vrea să le arate şi nepoţilor lumea de după hotarele Republicii Moldova:

„Să se acomodeze şi ei cu Europa, poate cândva vor pleca să înveţe acolo. Am, întrebat cât costă în Bulgaria, în Antalya o să mai vedem pentru că trebuie să mai strângem nişte bani.”

Europa Liberă: Adunaţi din timp bani pentru vacanţa de vară?

„Numaidecât, eu sunt la pensie şi ştiţi cum, sunt greutăţi acum. Prima dată sunt la aşa târg, lumea vede, aude ceva şi mai uşor poate să-şi aleagă.”

Faptul că majoritatea agenţiilor de turism anunţau oferte la preţ redus i-a convins pe mulţi vizitatori să zăbovească în faţa cataloagelor cu oferte. Am făcut şi eu acelaşi lucru, încercând să găsesc destinaţii şi itinerarii în zonele de atracţie turistică din Republica Moldova. Cei care mi-au fost interlocutori, operatori ai agenţiilor de turism, dar şi vizitatori, spun că această opţiune nici nu se ia în calcul, la mare căutare fiind destinaţiile exotice:

„Vrem pe o insulă undeva, în Grecia.”

Europa Liberă: Observ că cei mai mulţi dintre vizitatori caută destinaţii în afara ţării, dar cele din Republica Moldova pe cât de mult vă interesează?

„Ne interesează şi ele, dar mare nu avem în Republica Moldova. Mai mergem şi aici.”

Europa Liberă: Dar cunoaşteţi suficientă informaţie despre ofertele gospodăriilor ţărăneşti, de exemplu, care promovează turismul rural?

„Este la Orheiul Vechi, la Trebujeni, la Butuceni. Ar fi bine să fie şi ei, că mai vin companii străine şi or prelua şi ei, să promoveze în România staţiunile noastre din Republica Moldova.”

Acest târg a fost conceput atât pentru promovarea turismului extern cât şi a celui pe interior, spune Cătălina Adam de la Federaţia de promovare a turismului din Moldova. Venind la târg, cei care nu sunt destul de familiarizaţi cu destinaţia aleasă, vor avea îndrumarea unui agent de turism. Am întrebat-o de ce în lista operatorilor nu se regăsesc oferte de vacanţă în Republica Moldova:

„Cererea sau lansarea ofertei a fost făcută către toate agenţiile, atât naţionale cât şi la nivel internaţional. Dacă e să vorbim despre turismul intern, probabil au fost mai reticenţi cei care propun turism intern pentru că e prima ediţie şi pentru că probabil nu au avut prea multă iniţiativă. Totuşi, noi planificăm pe viitor să ne adresăm în special acelor agenţii care promovează turismul intern sau turismul receptor.”

Persoanele care vor să îşi facă planuri de vacanţă mai au timp până duminică, să ajungă la târg şi să cumpere un pachet turistic sau să facă o rezervare. Pe lângă operatorii turistici autohtoni, la târg participa agentii din România care îşi propun să colaboreze cu partenerii din Chişinău pentru a populariza cele mai cunoscute destinaţii turistice din Moldova peste Prut.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG