Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton, Partidul democrat și alegerile prezidențiale din Statele Unite


Criticii doamnei Clinton o acuză de lipsă de responsabilitate sau chiar aroganță în fața acuzațiilor despre folosirea email-urilor pe un cont personal.

Fostul secretar de stat, Hillary Clinton trece printr-o perioada dificila in ciuda faptului ca incearca sa aiba un profil redus pina cind anunta o noua candidatura la prezidentiale. Ramine ea un candidat necontestat ale Democratilor din Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Probabil ca ultimele evolutii ii invita pe democrati sa caute alternative, fie si ca solutii de rezerva pentru alegerile prezidentiale din 2016. Prima stire proasta a fost despre donatii primite din straintate la Fundatia Clinton, apartinind fostului presedinte.

Recent s-a adaugat insa si vestea ca Hillary Clinton a folosit, pe durata mandatului sau de sefa a diplomatiei, un cont si un server personal pentru emailurile de serviciu. Aceasta practica ridica numeroase semne de intrebare cu privire la securizarea mesajelor respective si legalitatea acestei abordari inedite pentru cineva care conduce o institutie de anvergura Departamentului de Stat.

Criticii doamnei Clinton o acuza de lipsa de responsabilitate sau chiar aroganta, in legatura cu noua criza, cea a emailurilor. Dar, chiar si asa, nu sint multi cei care doresc sa se aventureze in cursa prezidentiala, din partea democratilor, intr-o confruntare cu Hillary Clinton.

Un potential candidat este fostul guvernator de Maryland, Martin O’Malley, care viziteaza state incercind sa testeze apele. Surse din anturajul sau spun ca argumentul fostului guvernator e ca Partidul Democrat are nevoie de o noua generatie de lideri si un nou mod de a face politica. O’Malley are 52 de ani, Hillary Clinton – 67. Dar guvernatorul nu pare sa fi stabilit deocamdata cit de agresiv trebuie sa fie la acest inceput de campanie. Consilierii sai spun ca obiectivul initial este sa devina cunoscut in America si sa adune fonduri de campanie.

Echipa pe cale de inchegare a lui Hillary Clinton arata ca nu exista nici un motiv de ingrijorare, dar ca o campanie preliminara competitiva ar intari-o pe doamna Clinton. Multi inca nu vad cum cineva o poate invinge pe Hillary Clinton in Partidul Democrat, este ca si cum investitura i s-ar cuveni. Dar asa se profila ea si acum sase ani cind cel care a invins-o a fost Barack Obama. Intre ceilalti potentiali contra-candidati posibili se numara fostul senator de Virginia, Jim Webb si senatorul independent de Vermont, Bernie Sanders.

XS
SM
MD
LG